Huib Modderkolk. Foto: Ruud Pos
Huib Modderkolk. Foto: Ruud Pos

Huib Modderkolk over 'Het is oorlog maar niemand die het ziet'

ZUTPHEN - Woensdag 13 november wordt in de Hanzehof aan de Coehoornsingel 1 een lezing gehouden door Huib Modderkolk over 'Het is oorlog maar niemand die het ziet'. Aanvang 20.00 tot 21.30 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

De digitale tijd levert allerlei voordelen: de smartwatch controleert de hartslag en de slimme meter houdt het energieverbruik bij. Maar wat als diezelfde apparaten onze gedragspatronen minutieus vastleggen? Als staten het internet gebruiken om steeds meer te controleren, te spioneren en te beïnvloeden? In 'Het is oorlog maar niemand die het ziet' duikt bekroond onderzoeksjournalist Huib Modderkolk in de schaduwkant van internet. Wat betekent het voor de veiligheid als vijandelijke staten de stroom uit kunnen zetten?

Een platgelegde Rotterdamse haven. Een ontplofte fabriek. Artsen die ineens niet meer bij hun medische dossiers kunnen. Vijf jaar doet journalist Huib Modderkolk onderzoek naar de digitale wereld. Hij begint zonder enige voorkennis. Beetje bij beetje wint hij het vertrouwen van bronnen.
Zo ontdekt hij dat de telefoons en laptops waarop iedereen werkt, deelt en liket, steeds meer worden gebruikt om te spioneren en saboteren. Een Australisch bedrijf beschikt over de privégesprekken van duizenden Nederlanders, handlangers van de Chinese overheid stelen de ontwerpen van nieuw defensiemateriaal in Ede en Russische hackers vallen de werkkamer van premier Mark Rutte aan. Telkens komen er nieuwe vragen. Zijn onze computers eigenlijk nog veilig? Wie leest er mee met appjes? Hoe kan het dat het kleine Nederland een sleutelrol speelt op dit mondiale strijdtoneel? En, hoe ver reiken de tentakels van onze eigen geheime diensten?

Op zoek naar antwoorden stuit Modderkolk op niet eerder ontdekte spionage door Nederlandse, Amerikaanse en Russische geheime diensten en ziet hij dat de toenemende strijd om privégegevens ons allemaal raakt.

Huib Modderkolk is onderzoeksjournalist van de Volkskrant. Eerder werkte hij zeven jaar bij NRC Handelsblad. Zijn onthullingen over het werk van geheime diensten zijn door talloze internationale media overgenomen, van CNN tot The Guardian, van BBC tot Der Spiegel. Hij won de prestigieuze journalistieke prijzen De Tegel (2016) en De Loep (2018).

Toegangskaarten 10 euro, verkrijgbaar bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch aan de Turfstraat 19, Zutphen.


boekhandelsomerentenbosch.nl

Huib Modderkolk. Foto: Ruud Pos