Joop Kraaijeveld laat trots de sjaals uit India zien. Foto: Luuk Stam
Joop Kraaijeveld laat trots de sjaals uit India zien. Foto: Luuk Stam

Indiase winkel in Zutphen ziet zich
genoodzaakt te stoppen

ZUTPHEN – Ze noemden het hun 'tokootje'. Hun zaak aan de Zutphense Spittaalstraat was dan ook niet zo groot, maar Joop Kraaijeveld (68) en zijn man Hashim Reshi (35) runden de winkel met onder meer Indiase kleding en cadeauartikelen hier wel ruim zes jaar lang met hart en ziel. Nu houdt Kashned-The Kashmir Box op te bestaan.

Door Luuk Stam

De winkel kan bijna geen inkopen meer doen meer doen doordat Kashmir – de grensregio tussen India en Pakistan – vanwege politieke onrusten al maanden is afgesloten van de buitenwereld. Daarnaast is Reshi teruggekeerd naar India omdat zijn vader onverwacht is overleden. Als oudste zoon neemt hij nu de verantwoordelijkheid voor de familie op zich.

Kraaijeveld is geboren en getogen in Zutphen. Hij ontmoette Reshi tijdens een vakantie in India. De twee kregen een relatie en gingen aanvankelijk in Amsterdam wonen. Van daaruit kwamen ze in mei 2013 naar Zutphen, waar ze een paar maanden later hun eigen winkel begonnen. "We hebben ook in steden als Deventer, Apeldoorn en Arnhem rondgekeken, maar toen zagen we dat deze winkel te huur was", blikt Kraaijeveld terug.

Hij komt al jarenlang in India. In de winkel die hij samen met zijn partner opstartte, verkocht hij ook spullen uit Nepal en Tibet. Veel kleding, maar ook tapijten, spreien, tassen en sjaals. "Iemand die maar 5 euro te besteden had, kon hier slagen, maar er kwamen ook mensen die een paar honderd euro uitgaven", blikt de winkeleigenaar nu terug. "De duurste sjaal die hier hangt, is 300 euro. Die sjaal is met de hand gemaakt van de sik van een geit."

De start van de winkel was niet gemakkelijk. "Het was natuurlijk geen alledaagse winkel", zegt Kraaijeveld. "Uiteindelijk hadden we precies de doelgroep die we wilden hebben. Het waren mensen die ook heel veel van India wisten of er zelf waren geweest. Maar ook antroposofen, vrije school-mensen, alternatieve mensen, dansgroepen, meditatie- en yogagroepen en – doordat we in VVV-folders stonden – ook veel toeristen."
De onverwachtse dood van de vader van Reshi veranderde de situatie. Kraaijeveld zag het vanwege zijn leeftijd ook niet zitten om alleen nog langer door te gaan. De politieke kwestie maakte de keus een stuk gemakkelijker. Niet alleen werd het heel lastig om via internet en telefoon contact te leggen, ook de aanvoer van producten stagneerde. "We hebben een wintercollectie samengesteld, maar het kwam Kashmir niet uit", zegt Kraaijeveld.

Zoals elk jaar kwamen ook nu de eerste mensen eind september al naar de winkel om de nieuwe collectie te bekijken. "Die mensen heb ik al teleur moeten stellen", klinkt het. "Dat wil je natuurlijk niet. Dat speelde dan ook zeker mee bij het besluit om ermee te stoppen. Ik ga niet zonder wintercollectie de winter in."

De uitverkoop is daarom in volle gang. Binnenkort gaat de deur hier definitief dicht. "We hebben er wel een goed gevoel bij", zegt Kraaijeveld, die van plan is om in de komende jaren samen met zijn partner meer in India te zijn. In de zomermaanden zal het stel dan in Nederland doorbrengen. De twee zullen dan ook zeker terugkeren in Zutphen, al zal hun 'tokootje' hier dan niet meer te vinden zijn.