Tassencontrole bij Jumbo

'We doen aan tassencontrole. Mag ik even in uw tas kijken?' Bij de Jumbo in het Waterkwartier kijkt de kassière mij vragend aan. Maar natuurlijk mag ze in mijn tas kijken, geen enkel probleem. Ik houd de tas goed voor haar open zodat ze tot op de bodem kan kijken. En daarna pak ik mijn boodschappen in.

Tassencontrole bij winkels vind ik heel erg leuk. Zo kan ik direct laten zien hoe eerlijk ik ben. Ik heb niets te verbergen. Maar tot mijn grote verbazing roept zo'n verzoek om controle bij diverse mensen flink wat ergernis op. Het wordt blijkbaar direct gezien als een verdenking van diefstal. Tja, het ligt er maar aan hoe je er zelf mee omgaat, de vraag van de kassière is hetzelfde. Het blijkt dat er zelfs mensen zijn die een klacht indienen of hun ongenoegen plompverloren op sociale media plaatsen. En iedereen die klaagt is natuurlijk zeer betrouwbaar en zonder uitzondering altijd een grote klant. Direct gevolgd door het dreigement voortaan ergens anders boodschappen te gaan doen. Lekker voorspelbaar. Mijn advies: Zie je zo'n bord met 'tassencontrole' bij de ingang, maak je niet druk of draai je direct om en ga ergens anders heen. Want wat moeten die ondernemers dan doen als er heel veel wordt gestolen?

En dan ben ik ook nog een rare. Om mij soepel door de winkel te kunnen verplaatsen pak ik regelmatig geen karretje, maar doe ik mijn boodschappen direct in de tas. Die ik vervolgens rustig uitpak op de aanloopband. Bij de kassa zag ik laatst nog net dat een bewaker mijn verrichtingen van afstand argwanend volgde. Daar word ik niet boos om. Hij loopt daar om de boel in de gaten te houden. Dat waardeer ik.

Een aantal jaren geleden kreeg ik van een collega-winkelier een wijze raad. 'Let eens goed op hoe verschillend mensen met een gelijke situatie omgaan. De een windt zich verschrikkelijk op en schreeuwt en scheldt, de ander blijft onder dezelfde situatie zeer rustig. Hoe je reageert bepaal jezelf. Denk aan je hart.' Een wijze raad.

Zelf laat ik de kassière bij Jumbo nog even weten dat ik groot voorstander ben van tassencontrole. Dat vermindert diefstal en ik ben ervan overtuigd dat als er veel wordt gestolen, de prijzen stijgen. Een bedrijfsleider vertelde mij eens een keer hoeveel spullen er onbetaald de winkel verlaten sinds de zelfscanning is ingevoerd. Het blijkt schrikbarend hoog te zijn, zelfs zoveel dat het de loonkosten evenaart van de kassières die wegbezuinigd zijn. Ik redeneer als volgt: hoe minder diefstal, hoe beter het is voor mijn portemonnee. Aan zo'n tassencontrole werk ik dan ook graag mee. Heel rustig en geheel niet opgefokt verlaat ik de winkel.