Leerlingen van het Isendoorncollege toetsten de toegankelijkheid in Zutphen. Foto: PR
Leerlingen van het Isendoorncollege toetsten de toegankelijkheid in Zutphen. Foto: PR

Zutphen, kan ik daar wonen en kan ik daar op bezoek komen?

ZUTPHEN - Stichting Platform Gehandicapten & Chronisch Zieken (SPGCZ) organiseerde activiteiten rondom de landelijke week van de toegankelijkheid half oktober. Op vrijdagochtend 11 oktober waren er in Waterkracht 'rond de tafel' gesprekken. Deze was samen met beleidsmedewerkers van de gemeente, raadsleden en ervaringsdeskundigen. De problemen die besproken werden, waren de toegankelijkheid van Zutphen.

De deelnemers waren zeer betrokken en kwamen met suggesties voor oplossingen voor onderwerpen als gehandicapten parkeerplaatsen, openbaar vervoer en algemene toegankelijkheid van de stad zoals blinden markeringen.

Deelnemers kwamen met suggesties voor oplossingen

Zo was het ontbreken van een openbaar toilet een goed discussiepunt. De raad had het al goedgekeurd. Omdat ze geen reclame op de buitenkant willen en de gemeente er zelf geen geld voor heeft, staat het nu in de wacht. Een goede suggestie was de hoge nood app. De medewerkers van de gemeente Zutphen wisten zelf niet eens dat er in het gemeentehuis een openbaar toilet aanwezig is.Bij de blinde markeringen ontbreekt het op heel veel plaatsen van goede aansluiting op de volgende markeringen. Een ervaringsdeskundige heeft het nu getoetst. Volgend jaar in de week van de toegankelijkheid wordt hieraan nog meer aandacht geschonken.
Op donderdag 10 oktober zijn leerlingen van het Isendoorn College de stad in gegaan om de toegankelijkheid te toetsen en om gele kaarten uit te delen. Waar er knelpunten waren betreft de toegankelijkheid werden foto's gemaakt en een gele kaart uitgedeeld. Startpunt was hoek Sprongstraat Beukerstraat. De uitkomst van alles zal gebundeld worden en te downloaden zijn op de website.


www.platformgcz.com