Winnaar Eefde's kampioenschap ploegen: Harrie van de Velde. Foto: Willem Hamer
Winnaar Eefde's kampioenschap ploegen: Harrie van de Velde. Foto: Willem Hamer

Harrie van de Velde kampioen ploegen

EEFDE - Zaterdag 19 oktober was een mazzeldag. In de ochtend kwam er nog veel regen naar beneden maar toen de ploegen op het land verschenen verdween de regen. Op de natte akker gingen machtige paarden, pony's en tractoren het land omploegen. Er werd hard gewerkt door zowel mens, dier en tractor.

Als eerste moest elke aanspanning een beginvoor maken, die werd beoordeeld op rechtheid, gelijkmatigheid en diepte. Nadat de jury dit gezien had mochten de aanspanningen verder gaan. Naast de paarden waren er ook een aantal oude tractoren aan het ploegen, hoewel de tractoren sneller zijn dan de echte paardenkrachten was het eindresultaat een miniem verschil. Het was een prachtig gezicht om de rondgaande en wentelploegen aan het werk te zien in de zware natte grond.
Na het zware werk maakte de jury bestaande uit Herbert Aalderink en Ab Brummelman de winnaar van het ploegen bekend. Ze hebben naast de beginvoor ook gelet of de sneden netjes gelijkmatig omgegooid zijn en de diepgang gelijk is gebleven. Hier kwam zelfs een duimstok aan te pas. De wedstrijd is gewonnen door de heer Harrie van de Velde uit Brummen. Als tweede was de Duitse gast Egon Vest uit Gronau en op de derde plek is de winnaar van vorig jaar Gijs Laurens uit Borculo geƫindigd.
De prijzen bestaande uit een beker en een zak voer zijn onder andere beschikbaar gesteld door de Welkoop uit Gorssel. Ook was dit niet mogelijk geweest zonder een akker waar geploegd kon worden deze was beschikbaar gesteld door de heer Herbert Aalderink.