Graffiti-spuiters

Enkele weken geleden kwam ik op zondagmiddag enkele graffiti-spuiters tegen. Plaats delict was het tunneltje onder de rondweg bij Leesten. Het vloekt daar op de wanden al van jewelste met vreemde teksten en tekeningen in de meest bijzondere kleuren, maar deze straatartiesten waren zo te zien nog niet tevreden en spoten er vrolijk nog meer ongein overheen. Gelukkig is onze gemeente bijna helemaal graffiti-vrij. En als het een keer misgaat komt de reinigingsdienst snel in actie. De complimenten.

Maar nu is er iets vreemds aan de hand. In onze nagenoeg graffiti-vrije stad zijn het de politiek, gemeente en politie die graffiti-spuiter zijn geworden. Heel bijzonder, dit zou de overheid toch niet moeten doen. Het begon een paar jaar geleden. Een politieke partij had, vlak voor de verkiezingen, een mal laten maken. Deze legden ze overal in onze gemeente op het trottoir, gingen er even overheen met de hogedrukspuit en voilĂ , daar staat een ongevraagd stemadvies. Nu is deze manier van communiceren creatief bedacht, maar een beetje discutabel. Spuit je nu een tekst of reinig je nu juist zeer selectief de stoep? Hoe dan ook, er wordt een tekst aangebracht op andermans eigendom, dat lijkt mij toch niet de bedoeling.

En dan nu de politie. Vol trots spuiten agenten in Zutphen momenteel ook graffiti op de wegen. Heeft u ze al gezien? Zondag kwam ik zo'n tekst tegen op het fietspad bij de Emmerikseweg in de Zuidwijken. Daar staat nu 'Zet je licht aan!' Een nobele tekst, maar moet dat nu uitgerekend met verf op het fietspad. Ongeacht of de verf binnenkort wegspoelt. Dat zouden wij als burgers eens moeten doen, een tekst spuiten op een fietspad. Een proces-verbaal heb je zo aan de broek. Maar het kan nog gekker, in de Polsbroekpassage staat zo'n tekst in het voetgangersgebied. Helemaal bijzonder.

En ook de gemeente Zutphen doet vrolijk aan het graffiti-spuiten mee. Hier bij ons in Warnsveld was vorige maand een informatieavond over het afkoppelen van het regenwater van het riool. In het dorp vroeg de gemeente de bewoners via graffititeksten op het trottoir om vooral te komen. Daarmee geef je als gemeente toch echt het verkeerde voorbeeld. En mag dat eigenlijk wel? Het antwoord is ja. In de plaatselijke verordening is opgenomen dat dat mag met schriftelijke toestemming van de rechthebbende. En op openbare plaatsen is de gemeente rechthebbende. Tja, dat is helder en formeel, dat begrijp ik wel. Maar de vraag is natuurlijk ook of het wenselijk is dat spuiten van straattag. Ik wil best een tip geven, doe dat niet. Als lokale overheid geeft je toch een beetje het verkeerde voorbeeld. Zo wordt het een rommeltje in onze -nu nog schone- stad.