Ben Koelman houdt lezingen over opera's. Foto: PR
Ben Koelman houdt lezingen over opera's. Foto: PR

Opera's van Händel, Mozart en Verdi

WARNSVELD - Het Operaplatform Gelderland-Overijssel organiseert de komende weken lezingen over de opera's van Händel, Mozart en Verdi, drie van de belangrijkste componisten op dit gebied. De lezingen vinden plaats in 't Nut, Breegraven 1 in Warnsveld van 19.30 tot 21.45 uur.

De toehoorder reist van de Barok (begin 18de eeuw) naar de Romantiek (eind 18de eeuw) en dan naar het Verisme van de 19de eeuw en krijgt zo een goed zicht op een belangrijke episode uit de operageschiedenis.
Inleider is Ben Coelman, hoofd Bureaudramaturgie en educatie van de Nederlandse Reisopera. Hij doet dat aan de hand van talrijke geluids- en videofragmenten. Geschikt voor degenen, die bekend zijn met opera's als zij, die er kennis mee willen maken.
Op donderdag 24 oktober gaat hij van start met Händel, op donderdag 7 november volgt Mozart en op donderdag 21 november komt Verdi voor het voetlicht.


www.operaplatform-go.nl


Herfstconcert Canticum

EEFDE - Op zondag 10 november zingt Canticum de romantische Mis in D op. 86 van Antonin Dvorák. Vanwege restauratie aan het orgel in de kerk in Gorssel, is het concert in de Ontmoetingskerk in Eefde. Aanvang: 15:30 uur.

Op verzoek van een bevriende architect die een kapel bij diens kasteel in Luzany had gebouwd, schreef Dvorák (geboren in 1841-1904 in Bohemen, nu Tjechië) voor de intieme beslotenheid van deze kapel zijn hartverwarmende Mis in D. Het is een fijnmazig werk, rijk aan expressie, dat alle kenmerken van zijn grotere romantische werken bezit. Dvorák werd geïnspireerd door de volksmuziek van Moravië en Bohemen, maar ook door zijn religieuze achtergrond. Het wordt een voornamelijk romantisch programma met muziek van Mendelssohn en Dvorák, met een uitstapje naar de 20ste eeuw met het Pater Noster van de Letse componist Peteris Vasks (1946).
De solisten die meewerken zijn: sopraan Marjan Vleeming, alt Minou Tuijp, tenor Marcel van Os en bas Jaap Roos. Wilbert Berendsen, organist van de Martinikerk in Doesburg, bespeelt het orgel. Dirigente is Paulien Roos-Bik.


www.canticumgorssel.nl