Niet van snoepen hoor!. Ilustratie: Susanna Redeker.
Niet van snoepen hoor!. Ilustratie: Susanna Redeker.

'Zin in Almen': Almen - vroeger en nu

ALMEN - Zondag 20 oktober opent 'Zin in Almen' zijn derde seizoen met een bijeenkomst over de veranderingen in Almen in de afgelopen vijftig jaar. Anton Heiijnk en Atie Loman gaan terug naar het dorpsleven van een halve eeuw geleden en laten zien dat Almen de afgelopen vijf decennia met de tijd is meegegaan. Chris Klein Nengerman ondersteunt hun herinneringen met authentieke beelden uit vergane jaren. 'Almen - vroeger en nu' vindt plaats in de Almense kerk. De bijeenkomst begint om 16.00 uur, duurt een uur en is vrij toegankelijk. Na afloop is er gelegenheid om na te praten in 'Ons Huis', tegenover de kerk.

Net als de afgelopen jaren organiseert 'Zin in Almen' elke derde zondag van de maanden oktober, november, januari, februari, maart en april bijeenkomsten van een uur. Naast de bijeenkomst over de jongste geschiedenis van het dorp staat ook de februari bijeenkomst in het teken van Almen zelf. Dorpsgenoten worden uitgedaagd om korte verhalen te vertellen, aangespoord door A.L. Snijders, die bekend is van zijn Zeer Korte Verhalen.
In november bespreekt Marijke Kuyper uit Almen de vraag die iedereen zich wel eens stelt: wat is de zin van mijn leven?
Verder komt er in januari een door Berlioz gecomponeerde cyclus van liederen over de liefde, en wordt in maart het 'verhaal van een deugniet' verteld, geïnspireerd op 'Peer Gynt' van Grieg. Dit wordt mede uitgevoerd door jonge musici van Juliana en door pianoleerlingen. De cyclus wordt in april afgesloten Gilean Schmidt en Petra Westra, twee dirigenten die iets vertellen en laten horen over muzikaal leiderschap in een Almense setting.


www.zininalmen.nl


'Mooi oud zijn, mooi oud worden'

ZUTPHEN - Op zaterdag 26 oktober organiseert Vereniging De Derde Fase in het Odensehuis aan de Tengnagelshoek 6 in Zutphen een lezing over 'Mooi oud zijn, mooi oud worden' door Gertrude Klinkhamer. Zij vertelt over: Wat is dat, wat kom je daarbij tegen en hoe ga je ermee om? De middag begint om 14.00 uur. Toegang is vrij.

'Mooi oud zijn, mooi oud worden' is de titel van een boek, dat ontstaan is uit een briefwisseling tussen Gertrude Kinkhamer en een dierbare vriendin over het ouder worden. Alle gedachten en gevoelens in deze nieuwe fase van hun leven hebben ze al schrijvend met elkaar gedeeld: verlies van gezondheid en relaties, onzichtbaar worden, zingeving en het einde dat dichterbij komt. In het voorwoord van het boek wordt een beeld geschetst hoe er door de eeuwen heen tot de dag van vandaag tegen oud worden wordt aangekeken.

Voor mensen in de derde leeftijdsfase is er veel te herkennen. Voor meer informatie en opgave bij Charlotte van der Drift, chardrift@ziggo.nl.


Tocar met accordeon in Jazz

ZUTPHEN – In Uffie's aan de Houtmarkt 71 te Zutphen staat dinsdag 22 oktober een concert op het programma van accordeonist Rik Cornelissen. Met zijn instrument speelt hij zowel jazz, klassiek als wereldmuziek. Aanvang 20.30 uur, de toegang is vrij. Donaties zijn welkom.

Rik Cornelissen is altijd op zoek naar nieuwe wegen waarbij de melancholische klanken van de accordeon meesterlijk door hem worden voortgebracht. Zijn muzikale bijdragen hebben al mogen klinken tijdens concerten en op diverse cd's. Hij werkte onder andere samen met Ramon Valle, Bert van den Brink en Juan Pablo Dobal en als sessiemuzikant is hij te horen in de filmmuziek van 'Zwartboek' van Paul Verhoeven.

Als docent is hij verbonden aan het ArtEZ waar hij als één van de weinigen in de wereld Jazz-accordeon doceert. De tangomuziek is één van zijn favoriete stijlen die onmiddelijk de naam Astor Piazzolla in herinnering brengt door passie en kracht maar ook vaak zeer ingetogen spel in een mix van jazz en latin. Hij komt naar Zutphen met zijn groep 'Tocar', met Wim Warman aan de piano, Taco Nieuwenhuizen op bas en Enrique Firpi op drums.

FaceBook pagina It's Time for Jazz


Kindertheater 'Niet van snoepen hoor!'

ZUTPHEN - Op woensdag 23 oktober (herfstvakantie) is er in wijkcentrum Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106 in Zutphen, de muzikale kindervoorstelling 'Niet van snoepen hoor!' door Ron Vernout. De aanvang is 14.00 uur en is geschikt voor kinderen van 2 tot 7 jaar..

Bij vraagt Vos, Konijn en Beer op een grote pot met honing te passen. Alle drie houden ze heel veel van honing... Een vrolijk muzikaal verhaal, verteld door Ron Vernout Woensdag 23 oktober om 14.00 uur Wijkcentrum Waterkracht Ruys de Beerenbrouckstraat 106, Zutphen Voor kinderen van 2 tot 7 jaar Speelduur ongeveer 25 minuten Entree 3 euro per persoon. Ouders/verzorgers zijn welkom bij de voorstelling en in het restaurant.