Kinderen ontdekken hoe ze zelf vuur kunnen maken. Foto: PR
Kinderen ontdekken hoe ze zelf vuur kunnen maken. Foto: PR

Nacht van de Nacht op de Gorsselse Heide

GORSSEL - Wie 's avonds wel eens door een bos gelopen heeft, weet dat het donker daar nog echt donker is. Hou je van natuur en avontuur? Maak dan de schoonheid van de nacht mee op de Gorsselse Heide. Op zaterdagavond 26 oktober zijn kinderen van 6 tot 12 jaar met hun (groot-)ouders om 19.00 uur (tot 21.00 uur) welkom op deze nachtelijke struintocht. georganiseerd door IVN-werkgroep De Kleine Kaarebol in samenwerking met Marke Gorsselse Heide.

Tijdens deze nachtelijke tocht ontmoeten ze een verhalenverteller, beklimmen de schietbult en toont een medewerker van Sterrenwacht Phoenix de kinderen de sterren- en planeten met een echte telescoop. Een nachtdieren-expert brengt nachtelijke dieren tot leven en de kinderen ontdekken hoe ze zelf vuur kunnen maken.
Kom mee en beleef de nachtelijke sfeer van de Gorsselse Heide met haar stille bos en een (hopelijk) door maan en sterren beschenen heidelandschap.
Deze tocht is niet geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn.
Tip: trek warme kleding en laarzen aan, het kan modderig zijn; de zaklantaarn kun je thuislaten. De begeleiding zorgt voor gepaste verlichting, stormlampen zijn welkom. Honden kunnen helaas niet mee.
De startplaats wordt bij aanmelding bekend gemaakt. Kosten zijn 2,50 euro per persoon. Voor informatie, bel 06-125 29 769.
Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website www.dekleinekaardebol.nl/Nacht.


www.markegorsselseheide.nl

www.ivn.nl/afdeling/zutphen


Sterrenwacht Phoenix: Nacht van de Nacht

LOCHEM - Zaterdag 26 oktober is het wederom de Nacht van de Nacht wanneer heel Nederland zo veel mogelijk verduistert om aandacht te vragen voor ruimte voor de natuur. Het is dan ook een mooie gelegenheid om de sterrenhemel waar te nemen. Onze collega's staan klaar op drie locaties: in het observatorium van de Sterrenwacht en in de vrije natuur op de Grosselse heide in samenwerking met IVN Zutphen en op de markt in Vorden i.s.m. Natuurmonumenten Vorden.

AVONDPROGRAMMA
Locatie Sterrenwacht Phoenix:
Aanvang 20.00 uur: Minicollege afstanden in het heelal door onze medewerker Piet Bastiaansen. Sterrenkunde houdt zich bezig met objecten op grote en meestal onbereikbare afstanden. Maar hoe weten we die afstanden eigenlijk? In deze presentatie worden de voornaamste methoden toegelicht waarmee afstanden worden gemeten, essentieel voor de ontwikkeling van ons beeld van structuur en uitgestrektheid van het heelal. Dit begint bij Griekse filosofen die meer dan 2000 jaar geleden met eenvoudige middelen de omtrek van de aarde bepaalden en gaat door tot de huidige tijd waarin de grenzen van het zichtbare heelal worden verkend, op miljarden lichtjaren afstand.
Bij helder weer wordt in het observatorium hemelse objecten door de telescoop bekeken. Mocht het toch bewolkt zijn, wordt gekekenn in het binnenplanetarium waar de actuele sterrenhemel van het moment kan worden geprojecteerd.

Locatie Gorsselse Heide Sterrenwacht Phoenix i.s.m. IVN Zutphen en de kleine Kaardebol:
Aanvang 19.00 tot 21.00 uur: Natuurwandeling en sterren kijken voor kinderen 6 – 12 jaar met hun (groot)ouders.

Locatie Vordense markt Sterrenwacht Phoenix i.s.m. Natuurmonumenten Vorden
Aanvang 19.30 tot 21.30 uur: Natuurwandeling en lampionoptocht en sterren kijken voor kinderen en hun (groot)ouders.


Historische Vereniging De Elf Marken

ALMEN - Kees Tukker zal op donderdag 24 oktober in Dorpshuis 'Ons Huis' aan de Dorpsstraat 37 te Almen een lezing houden over de voedselvoorziening in oorlogstijd. Hierbij komt ook de rol van Tinus Enserink van de Huurne als plaatselijk bureauhouder (PHB'er) en als assistent van de provinciale voedselcommissaris Jan Groen Tukker aan de orde. De deuren gaan om 19.30 uur open en de lezing begint om 20.00 uur.

Kees Tukker (1955) was onder andere journalist bij het Utrechts Nieuwsblad, de NOS en de AVRO. Hij werkte als redacteur, verslaggever, presentator en programmaleider. Hij was co-auteur van verschillende boeken en publiceerde in het najaar van 2018 De Voedselcommissaris, over dubbelspel in de Tweede Wereldoorlog binnen de voedselvoorziening. De Volkskrant recenseerde het boek met vijf sterren. In Gelderland gingen in WO II voedsel en verzet hand in hand. Hoe dit mogelijk was is de vraag die Kees Tukker, auteur van De Voedselcommissaris (Ambo|Anthos, 2018), deze avond zal beantwoorden. Ook aandacht voor de historische achtergronden van de voedselvoorziening in WO II en de totstandkoming van zijn boek. Er is na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen. Ook bestaat de mogelijkheid gesigneerde exemplaren van De Voedselcommissaris te kopen. Leden hebben gratis toegang en niet-leden betalen 5 euro.