Grotere vrijheid voor ondernemers

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - De gemeente verwacht niet dat winkels daadwerkelijk om 06.00 uur opengaan, aangezien dit niet aansluit bij de behoefte van klanten.

"Winkeliers hebben doordeweeks al de mogelijkheid om vanaf 06.00 uur 's ochtends open te gaan, echter daar wordt in de praktijk nauwelijks gebruik van gemaakt. Het ligt dan ook niet in de lijn der verwachting dat dit voor de zondagochtend wel het geval zal zijn."

De nieuwe regeling betekent voor ondernemers een grotere vrijheid om openingstijden naar eigen inzicht te bepalen.


Ridders van Gelre belichten duizend jaar geschiedenis in Zutphen

ZUTPHEN – De fascinerende geschiedenis van Zutphen staat centraal in de eerste aflevering van de nieuwe serie Ridders van Gelre. Ridders van Gelre Bas Steman en René Arendsen zetten in een half uur de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Dat doen ze vanzelfsprekend op de hun bekende Gelderse chauvinistische wijze.

De ontwikkeling van Zutphen als rijke en machtige Hanzestad aan de IJssel begint met een aanval van de Vikingen in het jaar 882. René bekijkt het skelet van een slachtoffer van de brute Noormannen. Bas is ondertussen in Museum Hof van Heeckeren waar hij de originele stadsbrief ziet waarmee Zutphen officieel stadsrechten kreeg. De unieke kettingbibliotheek de Librije in de Sint-Walburgiskerk mag natuurlijk niet ontbreken in een uitzending over de geschiedenis van Zutphen en komt ook aan bod.

In de Tachtigjarige Oorlog ligt Zutphen twintig jaar in de frontlinie tussen protestantse en katholieke legers. Daarna keert de rust in de stad terug en grijpt een klein aantal protestantse adellijke families de macht. Van de glorietijd van Zutphen is dan weinig meer over.

Gelredag
'Ridders van Gelre vertellen een verhaal van.... Zutphen' is op maandag 7 oktober te zien op TV Gelderland vanaf 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald. Het programma is een onderdeel van het provinciale project Verhaal van Gelderland dat de komende jaren de provinciale geschiedenis op een vernieuwende manier onderzoekt en beschrijft.

Op zaterdag 12 oktober is de Gelredag ook in Zutphen. Iedereen mag tussen 10.00 uur en 12.00 uur gratis naar binnen tijdens het Vikingenfestival van archeologisch openluchtmuseum Erve Eme (zie ook pagina 15).


Spreken over veiligheid en inbraakpreventie

ZUTPHEN - Op woensdag 9 oktober van 18.30 tot 20.00 uur staat de BuurTent voor de 25ste keer in Zutphen. De BuurTent staat maandelijks in een buurt waar recentelijk is ingebroken. Buurtbewoners worden uitgenodigd en krijgen informatie en adviezen van het team BuurTent, beveiligingsbedrijf Adema en zo mogelijk de gemeente en politie. Voor buurtbewoners ook een gelegenheid elkaar te spreken over veiligheid en andere zaken. Zo werken inwoners samen aan het veiliger maken van hun eigen buurt.

Gemiddeld bezoeken 40 buurtbewoners de BuurTent. In totaal zijn sinds 2016 bijna 1000 inwoners persoonlijk geïnformeerd over inbraakpreventie. Op www.buurtpreventje staan de locaties waar de BuurTent is geplaatst. Daar vind je ook informatie over inbraken en inbraakpreventie in Zutphen en Warnsveld. De locatie van de 25ste BuurTent wordt begin oktober bekend gemaakt via de Facebookpagina.

Het team BuurTent bestaat uit zes inwoners uit verschillende wijken die zich vrijwillig inzetten voor inbraakpreventie. Het team wordt ondersteund door het project Buurtpreventje, een initiatief van de Stadsonderneming Zutphen. Voor meer informatie of vragen neemt u contact op via info@buurtpreventje.nl.


www.facebook.com/buurtpreventje


Duik in de familiegeschiedenis

ZUTPHEN - Voor iedereen die met voorouderonderzoek begint, is een beginnerscursus genealogie uitermate geschikt. Elk najaar verzorgt de Nederlandse Genealogische Vereniging deze cursus bij het Regionaal Archief Zutphen. De volgende start op 31 oktober.

In vier middagen leren de deelnemers alles wat een beginnend onderzoeker moet weten om van start te gaan met de eigen familiegeschiedenis. De docent, de heer J. Grimmelikhuizen, vertelt bijvoorbeeld over bevolkingsregisters, doop-, trouw- en begraafboeken.
De lessen zijn op vier donderdagmiddagen: 31 oktober, 7, 14 en 21 november. De bijeenkomsten zijn steeds van 13.30 tot 16.00 uur. Deelname kost 25 euro per persoon (22,50 euro voor leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging). Het Regionaal Archief Zutphen bevindt zich aan de Spiegelstraat 13-17 te Zutphen.

Aanmelden en meer informatie bij b.vansligtenhorst@zutphen.nl.


erfgoedcentrumzutphen.nl