Alleen op zaterdag 12 oktober stellen de Zutphense archeologen het Archeologie Lab Keramiek en het Archeologie Lab IJzer open voor publiek. Foto: PR
Alleen op zaterdag 12 oktober stellen de Zutphense archeologen het Archeologie Lab Keramiek en het Archeologie Lab IJzer open voor publiek. Foto: PR Foto:

Nationale Archeologiedagen bij Musea Zutphen en Erve Eme

ZUTPHEN - Kom naar de Nationale Archeologiedagen op 12 oktober in het Stedelijk Museum Zutphen en 12 en 13 oktober bij Erve Eme.

De Zutphense en Nederlandse bodem zit vol bijzondere bodemschatten. Iets gevonden waarvan je niet zeker weet wat het is of benieuwd naar de herkomst? Kom dan op 12 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur langs bij de Musea Zutphen. In het auditorium zitten de Zutphense archeologen klaar tijdens de eerste editie 'Tussen Bodemschat en Schroot'. Zij kunnen alles vertellen over je vondst. Tijdens het wachten kan men in de vitrines in het auditorium de bodemschatten bekijken die verschillende kinderen uit Zutphen gevonden hebben. Ook is het mogelijk een bezoek te brengen aan het Stedelijk Museum Zutphen dat vol ligt met de meest bijzondere archeologische vondsten.

Exclusief kijkje in het lab
Alleen op zaterdag 12 oktober stellen de Zutphense archeologen het Archeologie Lab Keramiek en het Archeologie Lab IJzer open voor publiek. Scherven, botten en de meest recente vondsten worden getoond, en restauratiewerk is te bekijken. De Zutphense archeologen nemen deze dag tussen 13.00 en 17.00 uur kleine groepen mee om het keramieklab en ijzerlab te bekijken.

Vikingen, Franken en Friezen
's Ochtends tussen 10.00 en 11.00 uur ontmoet je Vikingen, Franken en Friezen op het 's Gravenhof voor de Musea Zutphen. Kom ontdekken wat ze daar doen. In de kelders van het Stedelijk Museum Zutphen is alles over de geschiedenis van Zutphen te ontdekken en welke rol de Vikingen en Franken hierin gespeeld hebben.

Erve Eme
Op 12 en 13 oktober is Erve Eme de plek voor de grootste middeleeuwse markt van Oost-Nederland. Op zaterdag 12 april start de markt om 10.00 uur. Van 10.00 tot 12.00 uur zijn de Gelreldagen te gast op Erve Eme; de Ridders van Gelre zullen hun radiouitzending voor Omroep Gelderland verzorgen vanaf het middeleeuws erf. Verder kunnen kinderen als echte archeoloog graven naar schitterende scherven.

Op Erve Eme en het naastliggende trainingsveld van Be Quick staan weer vele marktkramen. Prachtige stoffen, bijzondere houtwaren, hand gesmede gereedschappen, schitterende middeleeuwse kleding en naaldbindwerk. Ambachtslieden zijn overal druk aan het werk en demonstreren graag hun kunnen aan alle bezoekers. Verder is er geweldig muzikaal entertainment voor jong en oud met muziek en dans.

In de middag zorgen Vikingen, Friese, Frankische en Saksische krijgers weer voor een spectaculaire vechtshow en demonstraties zwaardvechten.

De middeleeuwse najaarsmarkt op Erve Eme aan de Harenbergweg 1 in Zutphen vindt plaats op zaterdag 12 en zondag 13 oktober. Entree: 0-4 jaar gratis, 4-11 jaar 3 euro, 12 jaar en ouder 6 euro. Pinnen, graag. Gratis parkeren bij de Kaardebol of op het parkeerterrein van sportpark Zuidveen (zwembad De IJsselslag / voetbalvereniging Be Quick). Vanaf daar is het 5 minuten lopen naar Erve Eme. Pas op: parkeer niet langs de Harenbergweg, de politie bekeurt.

Kinderen kunnen op Erve Eme meedoen met 'schatgraven'. Foto: PR
Vikingen, Franken, Friezen en Saksen zullen strijden op Erve Eme. Foto: PR