Wereldprimeur in Zutphen: lancering nieuwe duurzame grondstof uit afvalwater

ZUTPHEN - Waterschappen, wetenschap en bedrijfsleven presenteren op 2 oktober een nieuwe grondstof uit afvalwater: Kaumera Nereda® Gum. De lancering en opening van de eerste fabriek vinden plaats op woensdag 2 oktober aan de Oostzeestraat 3c te Zutphen.

Deze grondstof is een duurzaam alternatief voor chemische grondstoffen en kan gebruikt worden als slimme coating voor zaden en mestkorrels, als lijm- en bindmiddel en op vele andere manieren. Nederland heeft de wereldprimeur met de bouw van twee grondstoffenfabrieken die Kaumera gaan produceren. De eerste wordt op 2 oktober in Zutphen geopend, de tweede volgt in 2020 in Epe. Deze innovatie zorgt voor 20-35 procent minder slibafval, minder CO2-uitstoot en een energiebesparing van 30 tot 80 procent. De samenwerkende organisaties dragen zo bij aan een duurzame, circulaire samenleving.


Open dag Crematorium de Omarming

ZUTPHEN - Crematorium de Omarming houdt zondag 6 oktober een open dag van 10.30 tot 15.00 uur. "Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de mogelijkheden voor een persoonlijk afscheid", aldus Gert Brinkhorst, directeur en eigenaar van Crematorium de Omarming in Zutphen en Crematorium Hart van Berkelland in Haarlo.

Het crematorium grenst aan de begraafplaats en beschikt over alle faciliteiten en dienstverlening rondom het laatste afscheid. Er is een verzorgingsruimte, rouwkamers waaronder een speciale kamer voor kinderen en een familiekamer. De grote aula 'de Monetzaal' is te bezoeken. Tevens beschikt het crematorium over een kleine aula 'de Walburgzaal', geschikt voor een klein intiem afscheid. Alle ruimten zijn vrij toegankelijk, zoals de diverse condoleanceruimten, de crematieruimte, een binnen- en buitencolumbarium en een urnentuin.

"Onze medewerkers informeren u graag over de diverse mogelijkheden voor een persoonlijk afscheid en de rouwverwerkingsbegeleiding waarmee we ons als crematorium onderscheiden. Tevens kunnen mensen een kijkje achter de schermen nemen. Tijdens de open dag zijn er bovendien diverse leveranciers met uitvaartbenodigdheden en is er live zang en gitaar- en pianomuziek", aldus Brinkhorst.

Het crematorium is te bereiken via de ingang van de begraafplaats aan de Voorsterallee 95 in Zutphen. Voor meer informatie, zie de website.


www.deomarming.nl


Keurmerk voor zwembad IJsselslag

ZUTPHEN - Donderdagmiddag 19 september ontvingen sportwethouder Laura Werger en het bestuur van de IJsselslag het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. Het keurmerk is het resultaat van alle verrichte inspanningen om het zwembad in belangrijke mate toegankelijk te maken voor bezoekers met een beperking. Het Keurmerk werd uitgereikt door Renée Houwen van Ongehinderd, de uitvoerende partij van het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid.

Eind vorig jaar en het afgelopen jaar zorgde de IJsselslag voor de nodige aanpassingen om mensen met een beperking ongehinderd toegang te bieden tot het zwembad. Het gaat hierbij niet alleen om rolstoelgebruikers maar ook om blinden en slechtzienden, mensen die slecht ter been zijn, doven en slechthorenden.