Rob Leerink, bekend als Rob de Bakker: “Aan het eind van de dag is de kraam leeg.” Foto: Henk Derksen
Rob Leerink, bekend als Rob de Bakker: “Aan het eind van de dag is de kraam leeg.” Foto: Henk Derksen

Wethouder Matser: 'De Zutphense markt is erg populair'

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Ook wordt ingezet op meer kwaliteit op de Zutphense markt. Volgens de nieuwe procedure worden aanvragen beoordeeld op basis van het soort koopwaar, de kwaliteit van de kraam en het marktverleden van de aanvrager. Ondernemers moeten dus gaan solliciteren naar een standplaats.

De beoordeling vindt vervolgens plaats door marktmeester Theo Aalbers en twee vertegenwoordigers van de markt. Degene die het hoogst scoort op de genoemde aspecten komt in aanmerking voor een vaste standplaatsvergunning. Hiermee kan beter worden gestuurd op de kwaliteit en diversiteit van de markt. Degenen die op dit moment nog op de wachtlijst staan mogen hun opgebouwde rechten nog gedurende een jaar na inwerkingtreding van de nieuwe marktverordening behouden.

Familiebedrijf
Met het nieuwe systeem wordt de overdracht van een vergunning op familieleden versoepeld. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van de marktondernemers om een vaste standplaatsvergunning makkelijker te kunnen laten overgaan op een familielid. Tot op heden kon dit alleen als de overnemer drie jaar bij de vergunninghouder in dienst was geweest. Om te voorkomen dat het familiebedrijf niet voortgezet kan worden, is deze eis komen te vervallen. Om een kraam over te dragen aan een medewerker werd voorheen zelfs vijf jaar gehanteerd. In de nieuwe regels kan dat al na één jaar loondienst.

Gelijke kansen
Een andere grote verandering is dat standplaatsen niet meer worden afgegeven voor onbepaalde tijd. Standplaatsen kunnen soms al generaties lang in het bezit van een familie zijn, omdat bij overdracht van de vergunning de overnemer deze rechten overneemt. De Raad van State heeft echter in 2016 uitspraak gedaan dat deze zogenaamde 'schaarse vergunningen' niet meer mogen worden verstrekt. De wet verlangt namelijk dat iedereen gelijke kansen moet hebben. Wel geldt er nog een overgangsregeling. De nu zittende kooplieden mogen hun standplaatsvergunning behouden. Deze vervalt pas bij intrekking of als de vergunning wordt overgeschreven. Nieuwe ondernemers krijgen voortaan een vergunning voor de duur van tien jaar. Op deze wijze wordt het aantal vergunningen voor onbepaalde tijd steeds minder.

[APART KADER]

De Zutphense weekmarkt telt op donderdag 75 kramen met food en nonfood en kramen. Op zaterdag is de markt voornamelijk een foodmarkt met 31 kramen. De Warnsveldse markt op de Dreiumme is een wijkmarkt met 11 kramen.

Groenteboer Eef Klaassen: