Gemeenteraad akkoord met drie windmolens tussen Zutphen en Eefde

ZUTPHEN/EEFDE - Het plan voor drie windturbines in het gebied Eefde West kan verder worden voortgezet. Ondanks veel protesten van omwonenden en de tegenstand van een aantal politieke partijen ging een meerderheid van de Zutphense gemeenteraad afgelopen maandagavond 23 september akkoord met het voorstel.

Door Alize Hillebrink

Het Windpark IJsselwind is een initiatief van IJsselwind B.V. en het Waterschap Rijn en IJssel. Windturbinelocaties 1 en 2 zijn gelegen ten Noorden van het Twentekanaal in het buitengebied van Zutphen en windturbinelocatie 3 is gelegen op het laagste plateau van Fort de Pol. Volgens de gemeente levert het windpark een bijdrage aan de energietransitie en de vermindering van de uitstoot van CO2. Ook dragen de windmolens bij aan de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn.

Negatief advies
De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (RKC) bracht eerder een negatief advies voor het Windpark IJsselwind. Ten aanzien van de hoogte van de windturbines stelt deze een maximale tiphoogte van 150 meter voor. De drie voorgestelde windturbines hebben echter een maximale tiphoogte van 185 meter. Maar, windturbines met een tiphoogte van 150 meter zouden volgens de initiatiefnemers niet rendabel zijn. De gemeente legt dit welstandsadvies van de Commissie RKC naast zich neer en kiest voor windmolens van 185 meter. Met 18 stemmen voor en 10 stemmen tegen werd het voorstel in de Zutphense gemeenteraad aangenomen.

Onvrede bewoners
Onder de omwonenden uit Eefde bestaat veel onvrede over alle ontwikkelingen in de omgeving van De Mars en het landelijk gebied ten noorden van het Twentekanaal. Veel van de omwonenden hebben een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan en bijbehorende ontwerpbesluiten ingediend. De kans dat meerdere omwonenden beroep instellen bij de Raad van State is dan ook groot.