Drie lange rijen tafels, wereldgerechten op het buffet en in het midden Merel Hubatka als kersverse projectleider. Foto: Pim Helmich
Drie lange rijen tafels, wereldgerechten op het buffet en in het midden Merel Hubatka als kersverse projectleider. Foto: Pim Helmich Foto:

Grootste Buddy to Buddy matchingsdiner ooit

ZUTPHEN - Lange, lange sfeervol gedekte tafels in een grote industriële hal; Buddy to Buddy vond voor dinsdag 24 september opnieuw een spectaculaire locatie voor het matchingsdiner. Met 94 deelnemers was het Buddy to Buddy-diner in de Broodfabriek meteen de grootste ooit.

Door Meike Wesselink

Velen gingen de 94 deelnemers al voor. Hoe onwennig moet het voor vluchtelingen zijn om zo'n onbekend en misschien ook wel onbegrepen avontuur aan te gaan om contact te leggen met iemand van een compleet andere komaf (inwoners uit Zutphen en omgeving) en daar gedurende een periode van vier maanden mee op te trekken. Toch hebben de matchingsdiners waar de koppels elkaar voor het eerst ontmoeten steevast een ongedwongen en warme sfeer en is er van zenuwen vaak al snel geen sprake meer. Een inspirerende ruimte, fijne muziek op de achtergrond, een warm welkom en een kennismakingsspel om elkaar uit de tent te lokken, helpt. Het team van Buddy to Buddy is daarnaast erg zorgvuldig in het koppelen van de juiste mensen. Merel Hubatka, sinds kort de nieuwe projectleider van Buddy to Buddy, maakte met het diner van dinsdag haar matchingsdebuut. "Ik ben vooral benieuwd of de mensen waarvan ik denk dat ze goed bij elkaar passen elkaar ook echt weten te vinden." Merel wijst naar een stel aan één van de lange tafels. "Rob daar komt bijna zijn hele leven al in Gambia. Hij zet zich daar in voor de strijd tegen aids. Verder is hij groot muziekliefhebber. Donny die tegenover hem zit, komt uit Gambia en maakt muziek. Die match was natuurlijk gauw gemaakt, maar het is ontzettend leuk en spannend om te zien hoe het vervolgens tussen hen verloopt. De jongen die naast Rob zit, komt ook uit Gambia. Zo samen aan tafel voelt het voor die jongens dan ook meteen meer ontspannen. Op die manier proberen we het voor iedereen zo goed mogelijk uit te puzzelen."
Hartverwarmend is het om te zien hoe Rob en Donny, ondanks een flink leeftijdsverschil, een geweldige match blijken te zijn. Als Donny even later een swingende reggae-performance geeft en enthousiast wordt ontvangen door een volle zaal, springt Rob naar voren het podium op en slaat glimmend van trots zijn armen om de jonge performer heen. "We hadden elkaar al even ontmoet tijdens een van de spelletjesavonden van Buddy to Buddy", erkent Rob Emous even later, "Maar het is vreselijk leuk om elkaar op deze manier beter te leren kennen. Het lijkt er op dat ik niet kan loskomen van Gambia. Zo is het in mijn leven gegaan en zo zal het ook wel blijven", glimlacht hij.

Gambia dus. Maar ook Senegal, Tjaad en Eritrea zijn als Afrikaanse landen vertegenwoordigd op het matchingsdiner. Verder vluchtelingen uit Jemen, Syrië, Iran, Irak en zelfs China en Rusland. Bij het zien van zoveel verschillende mensen kun je niet anders dan concluderen hoe bijzonder en werelds het is om elkaar tijdens het diner beter te leren kennen. Ook heel aardig: de aanwezigen bevinden zich qua leeftijd ergens tussen de 0 en de 70+. Zo zit daar een opgeschoten Zutphense puber, verwikkeld in een geanimeerd gesprek met een Iraans echtpaar en staat aansluitend op het diner een Syrisch jochie te swingen met een Zutphense dame. De open mind die iedereen lijkt te hebben, maakt dat het helemaal niet raar is om een vreemde te vragen naar zijn ochtendrituelen. Het is een van de vragen die op de kaartjes staan die de Nederlandse buddies krijgen om het gesprek aan het begin van de avond op gang te brengen. Een ochtendritueel blijkt iedereen er op na te houden en het is een leuke manier van vragen om een kijkje te krijgen in andermans leven en cultuur.

Voor Annemarie van Amerongen, eigenaresse van winkel WAAR in Zutphen en woonachtig in Apeldoorn is het inspirerend om te zien. De onderneemster is voornemens Buddy to Buddy ook in Apeldoorn op te zetten. "Apeldoorn heeft een hele andere leefsfeer dan Zutphen. Ik denk juist daarom dat Buddy to Buddy daar heel goed past. De goodwill van de gemeente hebben we."
Ook Arnhem, Wageningen, Bronckhorst en Amersfoort treffen voorbereidingen voor een eigen lokale Buddy to Buddy afdeling. Breda en Utrecht draaien beide al zéér succesvol. Ruim 2500 mensen hebben elkaar tot nu toe via Buddy to Buddy leren kennen.


www.buddytobuddy.nl