Evert-Jan Eijerkamp. Foto: PR
Evert-Jan Eijerkamp. Foto: PR Foto:

Week van het Werkgeluk: Vitaliteit bij Eijerkamp

Interview met Evert Jan Eijerkamp door Milja van den Brink

ZUTPHEN - 'Iedereen wil graag gelukkig zijn, ook op het werk. Tenslotte brengen we daar een groot deel van onze tijd door. Daarbij heeft ons werkgeluk grote invloed op de rest van ons leven.' Met deze woorden wordt op www.weekvanhetwerkgeluk.nl de laatste week van september wordt ingeluid. En precies midden in deze Week van het Werkgeluk, op de woensdagavond, heeft Eijerkamp een speciale avond voor alle 200 sales medewerkers in het Musis Sacrum in Arnhem georganiseerd.

Bij Evert Jan Eijerkamp, die samen met zijn broer Hans Jaap Eijerkamp en de volgende generatie, dochters Lisanne, Lotte en Marloes, aan het roer van het gelijknamige familiebedrijf in Zutphen en Veenendaal staat , heeft het geluk van zijn werknemers al jaren de volle aandacht. De speciale avond in Arnhem is daar een mooi voorbeeld van. "Naast trends en events voor het komend jaar, de samenwerking met vtwonen, de tv-opnames en de nieuwe style studio's gaan we er juist de medewerkers echt in het zonnetje zetten. Van gastvrouwen tot medewerkers die het beste presteren. Ook hebben we een verkiezing georganiseerd waarbij de medewerkers zelf de leukste collega op de afdeling konden kiezen." Daarnaast is er een speciale gastspreker, waar Evert Jan bijzonder blij mee is. "André Visch (leidt samen met Tina Visch het HeelHuus in Warnsveld en is daar therapeut energie & bewustzijn, acupuncturist en manueel therapeut) zal tijdens deze avond ingaan op energie en bewustzijn, op positieve emoties, het aangaan van de verbinding en hoe dit kan bijdragen aan je geluk. Wat velen niet weten is dat André een aantal jaren geleden speciale zogenaamde vitalisers (vitaliseert het water en verbetert de lucht/de energie van de directe omgeving) en lamina's (en rvs-plaat die te veel straling tegengaat en de effecten daarvan neutraliseert) in ons bedrijf heeft geplaatst en daarmee ons bedrijf compleet 'gevitaliseerd' heeft. Ik ben er trots op dat dit best wel tot een heel vitaal resultaat heeft geleid."

Wat is je motivatie geweest om je bedrijf te vitaliseren?
"De motivatie is heel simpel. We zijn een commercieel bedrijf en leven van de verkoop van meubelen. Hiervoor is het van het grootste belang dat de medewerkers zich prettig voelen op de werkvloer. Voor ons staat het 'kapitaal' als het ware op het veld. In onze showrooms en verkoopruimtes zorgen de medewerkers voor de steenkolen voor de kachel. En daarvoor kom ik bij toeval (of bestaat toeval niet?) oplossingen tegen. Vroeger hadden we bijvoorbeeld bij de winkel in Zutphen een grote vijver met allemaal punten eraan. In die tijd ontmoette ik een dame, Betty Bennis. Zij had veel verstand van Feng Shui en die zei tegen mij: "Jullie moeten hier wel heel veel mensen hebben met rugklachten". "Dat klopt, Betty", beaamde ik, "afgelopen zaterdag is er zelfs nog iemand met een ambulance opgehaald." We hebben toen direct de vijver eruit gehaald en merkten dat het gewoon een stuk beter ging.
Zo kwam ik ook met André Visch in contact. Hij vertelde mij over vitalisers en over energie toevoegen aan water en de kracht die daarvan uitgaat. Daarbij durf ik stellen dat ik zelf ook een klein beetje spiritueel ben aangelegd. Ik voel bepaalde dingen aan door mijn grote hobby, postduiven. We hebben toen rond om de duivenfarm een soort cirkel gemaakt van vitalisers en lamina's. Daarna bleken de duiven de weg sneller terug te kunnen vinden. Zonneuitbarstingen en de straling die daarbij vrijkomt laten bijvoorbeeld de kompassen van schepen op de Atlantische Oceaan ronddraaien, waardoor deze de weg terug niet meer kunnen aangeven. Ook duiven zijn hier erg gevoelig voor. Het is dus van belang om een sterk magnetisch veld rondom je duivenfarm te hebben, dat bijna niet wordt aangeraakt door andere straling. Dit veld zorgt er dan voor dat je duiven blijven doorvliegen en de kracht hebben om naar huis te komen.

Na mijn ervaring met de duiven heb ik er geen seconde meer aan getwijfeld en de lamina's en vitalisers ook toegepast bij de meubelboulevard. André had ondertussen al meerdere locaties waar veel mensen komen gevitaliseerd. De installatie ging geleidelijk, eerst in bepaalde gedeeltes van de zaak. Ik merkte meteen dat de mensen zich daar prettiger gingen voelen. Een prachtige bijkomstigheid was dat ik daar ook direct de omzet omhoog zag gaan."

Welk effect had het precies op de medewerkers?
"In het begin, toen de vitalisers en lamina's net geïnstalleerd waren, hebben zich een paar uitbarstingen voorgedaan, die heftiger dan ooit waren. Het was net of alle emoties er even uit moest komen. Maar die waren ook veel sneller weg. Daarna zag ik een daling in het ziekteverzuim."

En wat deed het bij de klanten?
"Ik loop zelf regelmatig door de winkel om er gesprekjes aan te gaan met de klanten. Dat vind ik het leukste wat er is. Op de werkvloer wordt de waarheid verteld. Ik merkte bij de klanten dat ze steeds vaker spontaan gingen zeggen hoe fijn het hier is en dat er een geweldige sfeer hangt. Dat is het mooiste compliment wat je als ondernemer kan krijgen. Dat kon ook niet anders. Want de medewerkers hadden veel meer positieve energie bij zich en de klanten voelden dat. Een en een wordt dus dan vanzelf drie."

Heb jij nog tips voor collega ondernemers?
"Ik kan het elke ondernemer in deze tijd aanraden om vitaliteit van de medewerkers voorop te stellen. Met hen begint het altijd, vind ik. Of dat nu in sales is of in de productie of op kantoor, het werpt altijd zijn vruchten af. Met een relatief geringe investering krijgen medewerkers meer plezier op het werk. En dat nemen ze ook mee naar huis en reikt daarmee veel verder. Zo draag je bij aan het welzijn, aan meer vitaliteit van de mens."

André Visch. Foto: PR