Luitgard Schultz exposeert als eerste op de nieuwe 'Zutphense galerij' van Kunsthuis Dat Bolwerck. Foto: PR
Luitgard Schultz exposeert als eerste op de nieuwe 'Zutphense galerij' van Kunsthuis Dat Bolwerck. Foto: PR Foto:

Lichtsculpturen en kunstwerken
geïnspireerd op de natuur

ZUTPHEN - Luitgard Schultz exposeert als eerste op de nieuwe 'Zutphense galerij' van Kunsthuis Dat Bolwerck. Op deze plek in het koetshuis exposeren kunstenaars uit de regio Zutphen recent werk naast de tentoonstelling in benedenzalen.

Wie binnenkomt in de hal van Dat Bolwerck maakt al direct kennis met het werk van Luitgard Schultz. Daar hangt een van haar lampen van doorschijnend papier. De naam 'lamp' past eigenlijk niet. Schultz maakt lichtsculpturen in allerlei gedaanten, staand, liggend, zwevend, dansend. Vaak maakt ze deze lichtsculpturen in opdracht voor een specifieke ruimte in nauw overleg met de opdrachtgever.

Ze houdt van het ambacht, maar heeft gelukkig ook nog tijd voor vrij tweedimensionaal werk. De natuur is haar inspiratiebron, maar dan vooral het rauwe, wilde en vergankelijke van de natuur. Ze is geboren aan de voet van de Alpen en toonde dat vorig jaar met het maken van reusachtige berglandschappen op de zolder van Dat Bolwerck.

Dit jaar maakt ze vooral klein werk, geïnspireerd door het blad van de Hosta. Ze onderzocht hoe het hostablad aan het eind van het seizoen verschrompelt en allerlei kronkels en vormen aanneemt. Het is bijzonder dat je in haar weergave van het verschrompelde hostablad ook iets terugziet van haar lichtsculpturen.

De expositie in Dat Bolwerck is te zien tot en met 1 december 2019.


datbolwerck.nl