Een markante ondernemer

Een leuke traditie van De Maatschappij (voor Nijverheid en Handel) is het jaarlijkse Prinsjesdagontbijt. En als bestuurslid heb ik de dankbare taak om een interessante spreker te zoeken. Dit jaar kwam hij niet van ver, maar gewoon uit Gorssel. Hennie van der Most, markant ondernemer die zich geen enkel moment groter voordoet dan hij is. Het was fantastisch, wat hebben we gelachen.
Vorig jaar hadden we een bekendere Nederlander te gast. In de Burgerzaal sprak Charles Groenhuijzen, oud-correspondent van het NOS-journaal in Amerika. In de maanden voor Prinsjesdag had ik Charles enkele keren aan de telefoon en daarbij drukte ik hem op het hart om vooral niet de hele tijd over die domme Trump te spreken. Persoonlijk heb ik inmiddels wel genoeg van al die wijsneuzen die keer op keer verklaren hoe dom die Amerikaanse president wel is. Niemand durft de positieve kanten van Trump te benoemen en toch heeft de helft van de Amerikanen op deze man heeft gestemd. Het neerhalen van Trump heeft toch iets in zich van jezelf verheerlijken tegenover die domme Trump-aanhang. Ik oordeel niet, want ik ken Trump niet. Ja, slechts alleen van die gekleurde berichtgeving in de Nederlandse media. Dat is mij te eenzijdig. En Charles deed er helaas driftig aan mee. Jammer, dat hadden we niet afgesproken.
Maar Hennie van der Most blijft zichzelf. Hij vertelt ronduit over zijn jeugd op de boerderij, zijn handeltjes in oud ijzer en eerste verdiensten met lasklusjes. Een man die gewoon met zijn handen is begonnen, de nodige risico's heeft durven nemen en het toch aardig ver heeft geschopt met aansprekende bedrijven als Preston Palace, Kalkar Wunderland en Speelstad Oranje.
Maar van der Most heeft ook politieke ervaring. Acht jaar lang zat hij namens de VVD in de gemeenteraad van Lochem. Smakelijk vertelde hij dat hij de gemeentelijke balans onder ogen kreeg. Hij heeft heel veel bedrijven gehad en heel veel balansen gezien, maar van de cijferreeks uit Lochem kon hij geen chocolade maken. En het duurde niet lang of hij was erachter dat niemand in de hele gemeenteraad deze cijferreeks doorzag. Zelfs raadsleden met acht jaar ervaring niet. En daar begon zijn hopeloze zoektocht naar een 'eenvoudige balans'. Maar daar heeft geen accountant belang bij, het is hem dan ook niet gelukt. De cijferreeks uit de praatfabriek in Lochem blijft abracadabra.
En tenslotte nog een tip voor enthousiaste ondernemers. 'Als u iets onderneemt krijgt u al snel te maken met stroperige ambtenaren. Dat is niet altijd leuk, maar erger je niet, want ú wilt ondernemen. Onthoud één ding: Als u niets onderneemt, heeft u ook geen last van ambtenaren. De keuze is aan u.' Het was een heerlijke ochtend.