De jeugd van Ivan. Foto: PR
De jeugd van Ivan. Foto: PR

Dubbelconcert van IJsselzangers en Goed Gebekt

WARNSVELD - Het Zutphense mannenkoor de IJsselzangers trapt dit nieuwe seizoen af met een spetterend dubbelconcert: twee koren in twee kerken. Samen met Goed Gebekt, een vierstemmige vocal group van zo'n twintig dames, zal voor een zeer gevarieerd programma worden gezorgd. De IJsselzangers zingen klassieke- en moderne werken op hoog niveau. Goed Gebekt zingt Engelse en Nederlandstalige nummers van onder andere Leonard Cohen, Caro Emerald en Claudia de Brey. Het concert in de Martinuskerk in Warnsveld op zaterdag 12 oktober begint om 19.30 uur. Op zondag 13 oktober is er een optreden om 15.30 uur in de kapel in Hoog Soeren. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn verkrijgbaar aan de kerk of te reserveren via de websites.


ijsselzangers.nl

kapelconcertenhoogsoeren.nl


Tarkovski-special in Luxor

ZUTPHEN - Eye in Amsterdam wijdt dit najaar een tentoonstelling en filmprogramma aan de filmer-mysticus Andrej Tarkovski (1932-1986). Met zijn beeldrijke en associatieve vertellingen verwierf de Rus faam als een van de belangrijkste vernieuwers van de cinematografische taal. Luxor Theater eert de vermaarde filmmaker op vrijdag 4 oktober met de vertoning van twee van zijn films: De jeugd van Ivan (1962) en De spiegel (1974), beide in een digitaal gerestaureerde uitvoering.

De jeugd van Ivan, Tarkovski’s meesterlijk debuut, won op het filmfestival van Venetië meteen de Gouden Leeuw. De film biedt een voor Russische begrippen ongebruikelijke kijk op de Tweede Wereldoorlog. Geen sovjetoorlogsfilm vol heroïsche wapenfeiten, maar een geëngageerde, persoonlijke getuigenis van de 12-jarige Ivan, wiens ouders door de nazi’s zijn vermoord. Gedreven door haat sluit de jongen zich aan bij een groep partizanen aan het front om tegen de Duitsers te strijden. Ivan staat symbool staat voor alle kinderen die slachtoffer worden van oorlogsgeweld, nog steeds een actueel thema. Aanvang: 17.00 uur

De Spiegel is Tarkovski’s meest persoonlijke werk. Tijdens een zenuwinzinking herbeleeft de hoofdpersoon zijn jeugd. Heden en verleden lopen door elkaar, het scenario is grillig en het spel is vaak geïmproviseerd. De spiegel is dan ook dé archetypische Tarkovski-film. De film ondervond zo’n weerstand van de Sovjetautoriteiten dat Tarkovski overwoog te stoppen met regisseren. Zijn aanhangers weerhielden hem hier van. 'Ik geloof dat genezing ontstaat door een spirituele crisis', schreef Tarkovski, 'een spirituele crisis is een poging om zichzelf te vinden.' Aanvang: 20.30 uur.

Kaartjes en reserveringen aan de kassa of via de website.


www.luxorzutphen.nl


Kunstexpositie 'Wereld in vogelvlucht'

ZUTPHEN - Vrijdagmorgen 4 oktober vindt om 10.30 uur de officiële opening van de nieuwe kunstexpositie 'Wereld in vogelvlucht' in De Lunette, Coehoornsingel 3 in Zutphen plaats. Ans van Breda met schilderijen, Wil van de Hoek met keramiek en Joop van Ulden met vogelhuisjes zijn de exposanten van deze kosteloos toegankelijk kunstexpositie.

De opening vindt plaats onder het genot van een kop koffie of thee met wat lekkers. Iedereen is welkom. Na de opening lopen de kunstenaars rond om hun werk toe te lichten. De kunstexpositie 'Wereld in vogelvlucht' loopt van vrijdag 4 oktober 2019 tot en met 31 maart 2020. De entree is gratis.


Frans spreken in het café

ZUTPHEN - Voor liefhebbers van de Franse taal start Alliance Française Zutphen op vrijdag 4 oktober tussen 17.00 uur en 19.00 uur weer met een Café Française in het souterrain van Grand Café de Courant, Houtmarkt 66 te Zutphen. Dé kans voor alle liefhebbers van de Franse taal om gezellig en informeel, onder het genot van een drankje, met elkaar Frans te spreken over allerlei onderwerpen. Er is vrije inloop voor iedereen die graag wat Frans wil spreken, ook beginners en scholieren zijn deze middag van harte welkom. Je hoeft geen lid te zijn of een cursus te volgen en er zijn geen vaste thema's. Toegang is voor iedereen geheel gratis, consumpties zijn voor eigen rekening.


Verzamelbeurs

GORSSEL - Zaterdag 28 september wordt in Sport en Cultureel Centrum 't Trefpunt',Molenweg 53-55, Gorssel een postzegel-, munten- en prentbriefkaartenbeurs gehouden. Aanvang 11.00 uur. Er zijn tientallen standhouders aanwezig waar men munten, postzegels en prentbriefkaarten kan ruilen, kopen en verkopen. Daarnaast is het mogelijk verzamelobjecten te laten taxeren. De organisatie is in handen van De Verzamelaar Midden Nederland. Tafel huren? Neem contact op met J. van Zuuk (0570-654715). De huur is 6 euro per meter. Dit evenement wordt om ongeveer 15.00 uur afgesloten. Leden van De Verzamelaar hebben gratis toegang en niet-leden betalen 1,50 euro.