Boos worden en toch redelijk blijven

ZUTPHEN - Van woede naar redelijkheid. Dat is de titel van de lezing van de filosoof Corrie Haverkort die het Filosofiecafé op 29 september organiseert in Het Koelhuis.

Woede is een van de heftigste emoties bij het samenleven met anderen. Als we verontwaardigd of woedend zijn gaat het altijd over recht en onrecht. Over iets waarvan we zeker weten dat het niet klopt, niet rechtvaardig is. Vergelding ligt op de loer. Er moet immers recht gedaan worden. Maar wat is recht doen aan elkaar eigenlijk? En wat moeten we dan met al die heftige emoties zoals woede, angst en haat? Over dit soort vragen gaat de lezing van Corrie Haverkort. De vraag hoe we ons kunnen verhouden tot verschillen en ongelijkheden staat centraal. Vooral als belangen sterk uiteen lopen is het moeilijk emoties om te zetten in redelijk handelen.

De lezing vindt plaats in 'Het Koelhuis' en begint om 15.00 uur. Na de pauze kunt u om 16.15 meedoen aan een dialoog met Corrie Haverkort. Na afloop is er volop gelegenheid om in het café van Het Koelhuis nog wat na te praten onder het genot van een drankje of een hapje. De kosten daarvan zijn voor eigen rekening.

Het aantal plaatsen is beperkt. Vooraf aanmelden via mail is daarom gewenst. De kosten zijn 15 euro. Contant te betalen aan de zaal, pinnen kan niet. Meer info over de lezing is te vinden op de website.


info@filosofiecafé.nl

www.filosofiecafe.nl


Jonge Vogelaars struinen langs IJssel

ZUTPHEN - Zaterdag 21 september gaan de Jonge Vogelaars op pad naar de IJssel en haar uiterwaarden.

Met de kijker in de aanslag en met hulp van de begeleiders (ervaren vogelaars die hun kennis graag doorgeven aan de jeugd) gaan ze proberen zoveel mogelijk vogels te spotten. Naar verwachting zullen zeker diverse soorten eenden, reigers, ganzen en futen te zien zijn. Maar er is meer, de vogeltrek naar de overwintergebieden is namelijk begonnen en dat kan leuke verrassingen opleveren. Zo is de afgelopen tijd enkele keren de visarend gesignaleerd.

De Jonge Vogelaars (voor jeugd van 8 t/m 12 jaar) is een onderdeel van Vogelwerkgroep Zutphen e.o. Voor meer informatie en het programma, zie de website.

Meedoen
Wil je ook mee? Kijk bij het programma en geef je op via jongevogelaars@gmail.com. Je ontvangt dan een uitnodiging voor de eerstvolgende excursie (op proef). Als je daarna besluit lid te worden vul je het aanmeldingsformulier in. Het jeugdlidmaatschap kost 5 euro er jaar.


www.vwg-zutphen.nl/jeugd


Lezing over 'Groene Theologie'

WARNSVELD - Op zondag 22 september om 15.00 uur in de Eekschuur in Warnsveld, komt Trees van Montfoort spreken over haar boek 'Groene theologie', dat dit jaar verscheen. Het boek is als beste theologieboek van het jaar.

Eeuwenlang heeft de mens ongebreideld gebruik gemaakt van de natuur. De rechtvaardiging daarvan vond het westerse christendom in het centraal staan van de mens in de schepping; hij is heerser over de natuur. Groene theologie benadrukt dat niet de mens centraal staat, maar Gods liefde voor heel zijn schepping. De ecologische crisis waarvan het nieuws dagelijks bol staat, vraagt om een herbezinning in denken, doen en geloven. Dit boek geeft een aanzet en een stevig theologisch kader. Daarmee sluit de Protestantse Gemeente van de Martinuskerk Warnsveld/Leesten het jaar 'geloof in groen' af.

Opgave is niet nodig en de toegang is vrij. Informatie: kerk.burgeres@tele2.nl of 0575 - 524468.