Afbeelding
Foto:

Vraag

De kermis is weer voorbij, goddank. Ah nee hè, hoor ik u denken, niet dat gezeur weer. Het spijt me. Toch wel. U moet weten, in mijn vorige woonplaats Amsterdam liep het qua drukte de spuitgaten uit, vandaar dat ik naar Zutphen kwam. Meteen naar het buitengebied verkassen leek ons wat rigoureus, dus viel ons oog op een huis in de binnenstad. Natuurlijk checkte we van tevoren wat híer zoal gevierd werd: het Chocolade- en Cellofestival, vertelde de makelaar. Prima, konden we mee leven. En, oh ja: het Bokbierfestival, met, als het even tegen zat, wat pis en kots op je stoep. Vooruit, die kon er ook nog wel bij, doorgewinterd als we waren door Koningsdag in Amsterdam. Dat het echter wat drukker zou worden, was een beetje een tegenvaller. Tijdens die dreunende, grijsgedraaide covers van Abba en Meatloaf tijdens de zomerfeesten bijvoorbeeld, keken mijn man en ik elkaar wel even moeilijk aan: hadden we hier wel goed aangedaan? Of de jaarlijkse volleybalwedstrijd met continu dat snerpende fluitje, de dweilorkesten met hun toeters en blazers die van geen ophouden weten en als klap op de vuurpijl: de kermis met die vuurwerkshow waardoor mijn kinderen ieder jaar weer rechtop van schrik in bed zitten. Om nog maar te zwijgen van de vele braderieën, brocante en andere ambachtsmarkten die Zutphen op moeten leuken. En dat is precies waar ik vind dat het geen hout meer snijdt.

Waarom moet een stad, die zo mooi en verstild van zichzelf is in hemelsnaam opgeleukt worden, waardoor je al dat moois eigenlijk niet meer ziet? Natuurlijk, om bezoekers en dus pegels te trekken, dat snapt ondergetekende ook wel. Maar kan de gemeente haar stad dan niet op een andere manier vermarkten? En ja, het sprookjesfestival – die was ik nog vergeten – trok inderdaad veel bezoekers, maar naar verluidt kwamen die vooral op de gratis chocolademelk af en werd er bar weinig gekocht.

Vraag is dus: kan het ook anders? Wat minder, wat persoonlijker, kleinschaliger en met iets meer zorg voor de binnenstadsbewoner die soms ook gewoon op tijd naar bed wil? Dank u wel.