Het Ciconia Consort. Foto: Ellen Vergunst
Het Ciconia Consort. Foto: Ellen Vergunst

Première van 'Groeten uit
Scheveningen' in de Hanzehof

Contact Zutphen-Warnsveld geeft kaarten weg

ZUTPHEN - Vanaf zaterdag 11 oktober presenteert het Haagse strijkorkest Ciconia Consort het nieuwe concertprogramma 'Groeten uit Scheveningen, roemrijk concertleven aan zee'. Het orkest is geïnspireerd door de glorietijd van deze badplaats waar grootheden uit de klassieke en moderne muziek het podium van de Kurzaal in het Kurhaus betraden. Première van Groeten uit Scheveningen is op 11 oktober om 20.00 uur in Theater Hanzehof in Zutphen. Contact Zutphen-Warnsveld mag namens de organisatie twee maal twee kaarten weggeven. Meedoen met deze lezersactie? Mail vóór vrijdag 27 september uw voor- en achternaam en telefoonnummer naar redactie@contact.nl onder vermelding van 'Groeten uit Scheveningen'. De winnaars krijgen bericht per mail.

Na Zutphen is het programma te zien in Den Haag, tijdens het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen, Amsterdam en Antwerpen. Soliste in Groeten uit Scheveningen is violiste Maria Milstein, winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2018. Zij speelt tijdens de concerten de Tzigane van Ravel en het Vioolconcert in d van Mendelssohn.

Muzikale badgasten
Tot halverwege de jaren '60 van de vorige eeuw is de Kurzaal in het Kurhaus in Scheveningen één van de belangrijke klassieke podia in de wereld. Aanvankelijk komen componisten en musici voor hun gezondheid naar de badplaats, zoals Felix Mendelssohn in 1834. Vanaf 1885 betreden talloze beroemdheden het podium, zoals Maria Callas, Pablo Casals, Luciano Pavarotti, Igor Stravinsky, Maurice Ravel en Richard Strauss. In de Kurzaal vindt de Nederlandse première plaats van de vijfde symfonie van Mahler door de Berliner Philharmoniker en in 1947 gaat, met een optreden van dirigent Leonard Bernstein, het eerste Holland Festival officieel van start. Wanneer halverwege de jaren '60 de toeristen meer en meer kozen voor zonniger oorden, sluit de Kurzaal oude stijl.

Groeten uit Scheveningen
Ciconia Consort heeft een keuze gemaakt uit diverse werken van de beroemdste, componerende muzikale badgasten. Dirigent en Scheveningenkenner Dick van Gasteren vertelt tijdens het programma over het rijke concertleven in de badplaats. "Het is eigenlijk een leuk programma, door de samenhang en de context. Het zijn allemaal composities van componisten die in Scheveningen zijn geweest en daar hebben geklonken", vertelt hij. "Scheveningen had een rijk concertleven. Grootse werken werden opgevoerd in het Kurhaus, oorspronkelijk gebouwd als concertzaal, maar dat is relatief onbekend."
In Groeten uit Scheveningen zijn werken te horen van Richard Strauss, Mendelssohn, Ravel, Mahler en Stravinsky. "Tijdens de Vijfde Symfonie van Mahler laten we een film zien met een reconstructie aan de hand van Mahlers brief aan zijn vrouw in Wenen", is Van Gasteren enthousiast. "Verschillende invalshoeken worden belicht. Als je muziek in een bepaalde context zet, ga je ook anders luisteren. Er gebeurt van alles. We verheugen ons bijzonder op het spelen in de akoestisch ongelooflijk prachtige zaal."

Ciconia Consort
Ciconia Consort bestaat sinds het concertseizoen 2012/2013. "Het is één van de jongste beroepsorkesten van Nederland met musici tussen de 25-35 jaar", vertelt dirigent Dick van Gasteren. "Zeven jaar geleden werd het orkest opgericht met een groep van studenten die toen net wel en net niet afgestudeerd was van het conservatorium. Zij zeiden toen tegen elkaar: 'we gaan een orkest beginnen'."
Het professionele orkest speurt regelmatig naar onbekende meesterwerken en brengt deze vaak voor het eerst op de Nederlandse concertpodia.

Informatie en kaarten
Voor de liefhebber zal in de pauze Scheveningse haring gepresenteerd worden. Kaarten à 22,50 euro (11,50 euro op vertoon van CJP-pas) zijn verkrijgbaar bij de Hanzehof.


www.hanzehof.nl

0575 - 512 013

info@hanzehof.nl

Dirigent Dick van Gasteren. Foto: Kelly Steentjes
Violiste Maria Milstein, winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2018. Foto: Marco Borggreve
Het Ciconia Consort tijdens de repetitie vorig jaar in Zutphen. Foto: Ellen Vergunst