Tips om tuin, huis en omgeving klimaatbestendig te maken

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Loopt het regenwater van een flinke stortbui goed weg in jouw tuin of juist niet? Is het zo warm in je tuin dat je er in de zomer haast niet kunt zitten? Tref maatregelen, want er is veel mogelijk. Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente geven tips om tuin, huis en omgeving klimaatbestendig te maken.

Op de foto
Ga op de foto met trekkers en ander onderhoudsmaterieel van het waterschap. De onderhoudsmedewerkers maaien de beken en sloten met kleine en grote tractoren en kranen. Zij zijn aanwezig om meer te vertellen over hun werk en uitleg te geven over het materieel.

Neem een kijkje in de grondstoffenfabriek
Rioolwaterzuiveringen zijn tegenwoordig fabrieken waar schoon water, schone energie én waardevolle grondstoffen geproduceerd worden. Eén van deze grondstoffen is Kaumera. Kom kijken in de eerste fabriek ter wereld die deze nieuwe innovatieve grondstof produceert. Door de unieke eigenschappen zijn er oneindig veel toepassingen mogelijk die voorheen alleen met chemische grondstoffen gerealiseerd konden worden. Ook het gebouw zelf is met duurzame materialen gebouwd. Waterschappen, wetenschap en bedrijfsleven werken zo samen aan een wereld met minder afval, minder CO2 uitstoot en meer duurzame grondstoffen.

Voor meer informatie, zie de websites.


wrij.nl/opendag

kaumera.com


Nieuw Zutphens Literair Café lijkt nu al te klein

ZUTPHEN - Het eerste Literair Café Zutphen dat afgelopen maandag 16 september plaatsvond in Café De Deur, is nu al te klein. Al voor aanvang was het café vol. Bezoekers die niet meer naar binnen konden gingen teleurgesteld naar huis.

Door Alize Hillebrink

Een kleine honderd mensen staan opeengepakt in Café de Deur. De sfeer is er niet minder om, maar in de hal, op het terras en op straat wachten nog tientallen bezoekers in de hoop op een plekje. Zodra Zutphens eerste Literair Café de ether in gaat blijkt dat de gekozen locatie te krap is voor alle gegadigden. Enkele bezoekers gaan dan ook onverrichter zake naar huis.

"Deze drukte hadden we niet verwacht", zegt initiatiefnemer Hans Heesen. "Eregast van de avond was schrijver A.L. Snijders en dat is een publiekstrekker", zegt Heesen daarmee de hoge opkomst verklarend. "Ook het effect van een eerste keer trekt altijd meer mensen." Gelukkig wordt de avond live uitgezonden door Radio B-FM, waardoor niets gemist hoeft te worden van de bonte avond vol poëzie en literatuur.

Jongeren
Voor alleen luisteren zijn Issey (18), Minne (16) en Annelore (15) niet naar Literair Café Zutphen gekomen. De drie meiden vallen op tussen het gemiddelde vijftigpluspubliek. "Omdat je de schrijvers hier in het echt ziet maakt dat het heel persoonlijk," zegt Issey. De jongeren zijn lid van jongerenschrijfclub Nuwanda. Ze zijn dol op schrijven en hebben hart voor literatuur. "Het leven van een schrijver of dichter van dichtbij zien en meemaken is veel interessanter dan een opdracht voor school," zegt Annelore. "De literatuur hier is veel breder dan onze boekenlijst," zegt Minne. Ze is ervan overtuigd dat er meer jongeren geïnteresseerd zijn in het Literair Café. De organisatie zou een flyer moeten ophangen op school, oppert ze. "En dan wellicht in een grotere kroeg, het Koelhuis ofzo," besluit Issey.

De avond wordt gevuld met bijdragen van schrijvers A.L. Snijders, Kees 't Hart en diverse rubrieken. "De opzet is als een magazine", legt presentator Tim Pardijs uit. "Interviews, afgewisseld met voordrachten en rubrieken." De variatie geeft de avond inderdaad de nodige schwung. In het café hangt de sfeer van een talkshowstudio, overgoten met een licht sausje van amusement. Dat literatuur meer is dan een saaie boekenlijst wordt hier bewezen.

Goede match
Verhuist het Literair Café de volgende keer naar een andere locatie? "Nee hoor", zegt Heesen. "Een bruin café als De Deur hoort bij literatuur. Dat is een hele goede match." Hij verwacht niet dat alle avonden zo druk bezocht worden als deze eerste keer. "De avond heeft aangetoond dat er in Zutphen plek is voor een Literair Café. Met wat organisatorische aanpassingen gaat het gewoon weer op dezelfde plek plaatsvinden."

Literair Café Zutphen wordt negen keer per jaar georganiseerd, van september tot en met mei, telkens op de derde maandag van de maand in Café De Deur en wordt live uitgezonden door Radio B-FM.


Springboon Kinder- en Gezinsprofessionals is verhuisd

ZUTPHEN - Springboon Kinder- en Gezinsprofessionals is verhuisd vanuit de lokatie aan Vispoortplein 16 (de Proeflokalen) naar Paulus Potterstraat 12c. De praktijk maakt sinds 1 september deel uit van het expertisenetwerk van Therapeuticum Gezondheidscentrum De Rozenhof. De eigenheid van Springboon blijft bestaan en het werkgebied beslaat als vanouds een groot deel van Gelderland en de Achterhoek. MuziYoga blijft als activiteit in Proeflokalen.