Tijme en Ineke ontmoeten elkaar in de repetitieruimte in de Ontmoetingskerk in Eefde. Foto: Dick Schotgerrits
Tijme en Ineke ontmoeten elkaar in de repetitieruimte in de Ontmoetingskerk in Eefde. Foto: Dick Schotgerrits

Afscheidsconcert Tijme de Boer en kennismaking nieuwe dirigent

REGIO/DEVENTER - Na 15 jaar neemt Tijme de Boer tijdens een afscheidsconcert op 27 september afscheid als dirigent van Shantykoor Op Koers uit Gorssel/Eefde. Hij wordt opgevolgd door Ineke Agaart. Het afscheidsconcert is voor iedere belangstellende toegankelijk en vindt plaats in de Recreatiezaal van Ludgerus aan de Karel de Grotelaan 1 te Deventer, aanvang 20.00 uur. Er is dan tevens gelegenheid kennis te maken met de nieuwe dirigente.

Tijme kwam na zijn pensionering in 2006 als directeur van basisschool Cees Wilkeshuis te Deventer niet in een zwart gat terecht. Op Koers was toen al meer dan een hobby voor hem. Tijme heeft met veel passie en inzet het koor naar een hoger plan gebracht. Onder zijn bezielende leiding is de afgelopen jaren hard gewerkt aan een vernieuwd repertoire van meer dan 100 Nederlandse, Engelstalige en Duitse liedjes. Tegen de Kersttijd verrast het koor ieder jaar weer met een mooi kerstconcert.

Op Koers zingt met veel plezier liedjes over de zee, het ruige leven op de schepen, woeste stormen, schepen die in de golven ten onder gaan, afscheid nemen, heimwee naar huis en vrouw, verlangen naar de zee, over drank en het vermaak in de havens. Het koor vult dit aan met andere liedjes die passen in de klankkleur en sfeer van het koor. En dat allemaal meestal twee- of zelfs driestemmig. Het repertoire spreekt daardoor een breed en gevarieerd publiek aan: Als de klok van Arnemuiden, Hoor je het ruisen der golven, het Kleine café aan de haven. Ook bekende Ierse songs als Cockels and mussels, The wild rover en The fields of Athenry maken deel uit van het repertoire. En bijvoorbeeld One way wind van de Cats en Sailing home.
Ruim vijftig mannen komend uit een brede regio met plaatsen als Deventer, Twello, Zutphen, Warnsveld, Eefde, Gorssel en van Olst tot Harfsen en Bathmen. Zij repeteren elke dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur met veel plezier in de Ontmoetingskerk in Eefde. In de pauze en na de gedane arbeid is er alle gelegenheid voor een kopje koffie en een drankje in het gastvrije dorpscentrum Het Hart.

Voorzitter Dick Schotgerrits spreekt met veel lof over zijn dirigent: "Tijme was een belangrijke bindende factor in het koor. Het was buitengewoon prettig om met hem samen te werken. Tijme wist kundig te balanceren op het snijvlak van gezelligheid en ambitie. Dat het koor een mooie koorklank wist te ontwikkelen was vooral zijn verdienste. De eerste jaren werden hij en het koor muzikaal ondersteund door trekzakken aangevuld met een gitaar. Nu is het koor al enkele jaren verrijkt met een combo van vier geweldige muzikanten die van duidelijk meerwaarde zijn bij onze optredens. Gelukkig blijft Tijme bij Op Koers betrokken door zijn deelname aan de zangcommissie. Incidenteel kan hij nog met zijn accordeon invallen bij onze optredens."

Het koor heeft via een proefrepetitie kennis kunnen maken met Ineke Agaart. Ineke heeft een conservatoriumopleiding genoten, is muziekdocent, coördinator en mentor aan de Vrije school in Zutphen. Ze is twaalf jaar dirigent geweest bij Zanglust Empe, zes jaar dirigeerde ze het projectkoor in Eefde en dirigeert nu nog het Larens vrouwen popkoor La Poko en was en is actief als invaldirigent bij diverse koren. Ervaring genoeg dus. Belangrijker is de klik die tijdens de proefrepetitie tussen Ineke en het koor ontstond. Ineke: "Ik houd van mannen." Ook de koorleden sloten haar spontaan in hun hart. Dick: "De beslissing om met haar in zee te gaan, was snel genomen. Ondanks dat we onze repetities daarvoor wel naar de dinsdagavond hebben moeten verhuizen. Voor Ineke willen de mannen wel zingen. Ik denk dat zij met haar achtergrond hier en daar nog wat meer de puntjes op de i kan zetten. Ik zie uit naar onze samenwerking."

Het afscheidsconcert wordt een evenement van herdenking en verwachting, van gezelligheid en mooie zang. De toegang is gratis.

Tijme en Ineke ontmoeten elkaar in de repetitieruimte in de Ontmoetingskerk in Eefde. Foto: Dick Schotgerrits