Omgaan met techniek in de moderne samenleving

ZUTPHEN - Van september 2019 tot mei 2020 organiseert vrijwilligersorganisatie Gilde Zutphen in samenwerking met Eligant Technasium een maandelijkse reeks bijeenkomsten over mens en techniek in de moderne samenleving. De eerste bijeenkomst is op woensdag 25 september van 15.00 tot 17.00 in het DWK gebouw, Leeuweriklaan 19.

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor de ouder wordende mens. Ze gaan over hoe we leven in een wereld waarin techniek steeds belangrijker wordt. Techniek zorgt voor gemak, denk aan 'onmisbare' apparaten zoals je mobiele telefoon, internet, wasmachine, magnetron, verwarming. Maar vrijwel iedereen worstelt wel eens met techniek. Denk aan het aan de praat krijgen van een nieuwe tv en computer, en digitaal bankieren. Het begrijpen van gebruiksaanwijzingen.

We moeten dus leren omgaan met techniek. Ook als je in aanraking komt met instanties zoals ziekenhuizen, overheid, belastingdienst en sociale verzekering. Vooral voor ouderen kan dat problemen geven.

De bijeenkomsten bestaan uit lezingen met voorbeelden uit het dagelijks leven, en discussie. Ook starten we kleine projecten met scholieren van het Eligant Technasium die zich bekwamen in onderzoek en ontwerp. We proberen om vanuit behoeften en vragen van de oudere deelnemers oplossingen te bedenken. En beter inzicht te krijgen in de vragen die ouderen bezighouden.

De bijeenkomsten wordt ingeleid door Hans Schaffers, werkzaam bij de Radboud Universiteit. Hij houdt zich als onderzoeker al geruime tijd bezig met de mogelijkheden en gevolgen van technologie in de samenleving. Meer informatie is beschikbaar op de Gilde website www.gilde-zutphen.nl of info@gilde.nl en hier kunt u zich ook aanmelden.


Orgelconcerten Walburgiskerk

ZUTPHEN - Tijdens de Open Monumenten dagen zal ook het Baderorgel in de Walburgiskerk in Zutphen regelmatig klinken. Op zaterdag 14 september wordt er vanaf 12:00 uur op ieder heel uur een kort orgelconcert gegeven. Het orgel wordt dan bespeeld door Gert Oldenbeuving. Om 15:00 uur treedt het Koninklijk Zutphens Mannenkoor onder leiding van Mariette Effing op. Op zondag 15 september wordt het Baderorgel om 13:00, 14:00 en 15:00 uur bespeeld door Gerrit Hoving. Het weekend wordt op zondag 15 september om 16:30 uur afgesloten met een feestelijk concert in de Walburgiskerk door Ido Jan Stalman, trompet en Gijs van Schoonhoven, Baderorgel. Het concert is vrij toegankelijk. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.


baderorgel.nl


Werk op de Gorsselse Heide

GORSSEL - Zaterdag 14 september werken de vrijwilligers van Natuurwerkgroep Gorssel vanaf 9.00 uur weer op de Gorsselse Heide. Iedereen is van harte welkom om de handen uit de mouwen te steken. Er wordt om 9.00 uur verzameld op de hoek Reeverdijk/Elzerdijk en gaan opslag verwijderen bij de zuidelijke schietbult.

Verder wordt er dit najaar gewerkt op zaterdag 28 september, 12 en 26 oktober, 9 en 23 november en 14 december. Handschoenen en gereedschap zijn aanwezig. Meer informatie? Stuur een mailtje naar: natuurwerkgroep.gorssel@gmail.com.


Taizéviering

WARNSVELD - Op zondag 15 september wordt de eerste Taizéviering van dit seizoen gehouden. De viering vindt plaats in de Martinuskerk in Warnsveld, zondagavond om 19 uur. De kerk is open om 18.15 uur als je de liederen mee wilt oefenen. De viering wordt gehouden in de geest van Taizé, er is afwisselend zang, gebed, lezing en stilte. De liederen zijn gemakkelijk mee te zingen.

De vieringen zijn steeds op de derde zondag van elke maand, dit jaar nog op 15 september, en 17 november, oktober valt af. In 2020 op zondag 19 januari, 16 februari, 15 maart, 19 april. Wie een mailtje wil om je uit te nodigen, laat dan even je mailadres weten!

Informatie via mail.


rianbrenters@planet.nlen

anitameerdink@gmail.com