Weekend vol met extra veel kinderactiviteiten

ZUTPHEN – Op 14 en 15 september is het Open Monumentendag 2019. Tientallen monumenten zetten dan gratis hun deuren open voor publiek en dit jaar gaan er extra veel deuren open voor kinderen.

Speciaal voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar is er een spannende tocht naar de Museumhaven. Bij de Burgerzaal stappen de kinderen met de kapitein in een huifkar. Bij de Museumhaven mogen ze aan boord van de Walravina, een schip van meer dan 100 jaar oud. Hier leren de kinderen hoe ze scheepsknopen leggen en wat putsen is. Ook vertelt de kapitein allerlei spannende verhalen. Kinderen die goed opletten maken bovendien ook kans op twee vrijkaarten voor de Fluisterboot.

De kindertochten naar de Museumhaven zijn op zaterdag 14 september (11.00 uur en 13.00 uur) en op zondag 15 september (12.00 uur en 14.00 uur) en duren ongeveer 1,5 uur. Deelname is gratis en begeleiding is aanwezig. Opgeven in de Burgerzaal bij de stand Open Monumentencomité of met een mail aan info@openmonumentendagzutphen.nl.

Bouwen in Musea Zutphen
Ook in Musea Zutphen is het feest. Hier kunnen kinderen meedoen met de Kapla of Lego wedstrijd 'Bouw je eigen monument'. Voor alle kinderen is er ruimte genoeg om te bouwen. Ze kunnen kiezen of ze met Kapla of Lego willen bouwen. Alle bouwwerken worden gefotografeerd en genummerd. En wie mee wil doen met de wedstrijd mag zijn naam, leeftijd en e-mailadres achterlaten. Kinderen worden onderverdeeld in twee leeftijdscategorieën: 5 tot 8 jaar en 9 tot 12 jaar. Per leeftijdscategorie is er een prijs te winnen. Klaar met bouwen? Dan mogen ze een cadeautje grabbelen in de grabbelton (altijd prijs!).

Inspiratie nodig voor je mooie bouwwerk? Ga dan eerst even langs de Verhalentent in de museumtuin en luister elk half uur naar een spannend verhaal over Zutphen. De verhalentent is toegankelijk voor kinderen van alle leeftijden en hun begeleiders. Deelnemen aan deze activiteit kan op beide dagen van 11.00 tot 16.00 uur.

Erve Eme
Op zondag 15 september kunnen kinderen bij Erve Eme diverse middeleeuwse spelen en spelletjes komen doen. Zo is er het tegenwoordig weer bekende kubb spel, maar ook strategische bordspelletjes zoals het molenspel en hnefatafl. Ook kunnen kinderen leren kootwerpen of bikkelen of zelf boogschieten tegen een kleine vergoeding. Erve Eme is op zondag geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Buitensociëteit
Bij de Buitensociëteit is voor de zondag een programma samengesteld met een rollerdisco, circus, muziek en een picknick. Net als de afgelopen jaren kan er gerolschaatst worden tussen de pilaren van de Oosterberg Buitensociëteit. In het naastgelegen Hanzehofpark is een gezellige familiepicknick met verschillende optredens en kinderentertainment en in de Buitensociëteit laten circusartiesten hun kunsten zien. Buitensooskenner Wouter Derksen geeft twee korte lezingen over de historie van de zaal. Op zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Het volledige programma met tijdschema is te vinden op www.hanzehof.nl.

Snoepjes en ridders
Eigenlijk is de lijst met activiteiten voor kinderen oneindig. Bij de Kruittoren is bijvoorbeeld elk uur een spannende rondleiding, vooral leuk voor ouders met kinderen, waarbij je kennis maakt met Ridder Harrie de Tweede. Natuurlijk is ook een bezoek aan museumwinkel 't Snoepje in het Ravenstraatje altijd een succes. Bij het regionaal Archief Zutphen in de Spiegelstraat is 'Mensch, erger je niet' te zien, een tentoonstelling over spellen waarbij je ook zelf een potje kunt doen.

Ook voor volwassenen
Uiteraard is er ook voor volwassenen genoeg te doen. Tientallen monumenten zijn dit weekend gratis toegankelijk. Daarnaast zijn er op allerlei plekken ook optredens van koren, dans- en muziekgroepen, zijn talloze ateliers en musea gratis te bezoeken en worden er lezingen gehouden. En voor de lekkere trek hebben een vijftal horecagelegenheden een Open Monumentendag Menu samengesteld tegen een speciaal tarief.

Regionaal Archief
Het Regionaal Archief Zutphen is beide Open Monumentendagen, zaterdag 14 en zondag 15 september, open van 12.00 tot 17.00 uur. Bezoekers mogen kijken achter deuren die anders gesloten blijven, zoals in het depot en het restauratieatelier. Medewerkers verzorgen doorlopend rondleidingen. In de studiezaal is de tentoonstelling 'Mensch, erger je niet' te zien, over spelletjes. In de studiezaal zijn archeologische vondsten, spellen die het Stedelijk Museum Zutphen bewaart en foto's uit het archief te zien.

Opening op 13 september
Op 13 september is bovendien de spectaculaire opening van Open Monumentendag in de Maalderij van De Warkense Molen. Rond 20.00 uur start de officiële opening met zang, dans van Can Can danseressen en een woordje wethouder Mathijs ten Broeke en voorzitter Comité Open Monumentendag Ineke Hissink. Vanaf 21.00 wordt de film Het leven is Vurrukkulluk vertoond. Popcorn en drankjes zijn verkrijgbaar tegen betaling. De toegang is gratis. Er is ruimte voor ongeveer 100 personen (vol=vol), en de organisatie verzoekt iedereen een eigen stel mee te nemen.

Informatiecentrum
Burgerzaal, Lange Hofstraat 4. Zie ook het programmaboekje dat gratis verkrijgbaar is op diverse plekken in de gemeente Zutphen.


openmonumentendagzutphen.nl