Zutphen barst dit weekend van activiteiten

ZUTPHEN – Het weekend, en met name op zondag 15 september, bruist het in Zutphen. Op die dag is het Open Monumentendag én wordt festival Ambacht21 gehouden. Bovendien is er een extra koopzondag en vindt aan de Berkel een bijzondere operavoorstelling van de ToverfluitRAP plaats.

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn in Zutphen tientallen monumenten open voor publiek zoals de Drogenap, de Bourgonjetoren, De Proosdij en Huize Borro. Uiteraard staat de openstelling van monumenten centraal, maar daarnaast zijn er ook optredens van koren, dans- en muziekgroepen, zijn talloze ateliers en musea gratis te bezoeken en worden er wandelingen en lezingen gehouden. Om 16.00 uur wordt in de Burgerzaal bovendien de prestigieuze Paltsprijs uitgereikt.

Kinderenactiviteiten
Dit jaar is er meer dan ooit een uitgebreid programma voor kinderen. Musea Zutphen, de Buitensociëteit, het Regionaal Archief Zutphen en Erve Eme hebben allemaal leuke activiteiten voor kinderen op het programma staan. Vanuit Open Monumentendag is er een speciale kindertocht naar de Museumhaven én is er een stempelactie waarmee kinderen een gratis ijsje van Talamini kunnen verdienen.
Bovendien vindt zondag Ambacht21 plaats: het leukste doe- en maakfestival van Nederland. Er zijn demonstraties, workshops, videopresentaties en tal van knutselactiviteiten. Kinderen mogen vooral zelf aan de slag, bijvoorbeeld als smid, leidekker of zeilmaker. Ook kan er geëxperimenteerd worden met moderne technieken, zoals virtual reality en 3D printing.

ToverfluitRAP
Als klap op de vuurpijl is er op zondagmiddag én avond ook nog een bijzondere buitenvoorstelling van de Toverfluit. Die Zauberflöte behoort tot de bekendste en meest opgevoerde opera uit Mozarts repertoire. De ToverfluitRAP combineert klassieke muziek met rap- en hiphopmuziek.

Op de kaart in het programmaboekje van Open Monumentendag staat waar de activiteiten van Open Monumentendag, Ambacht21 zijn en informatie over de buitenvoorstellingen ToverfluitRAP. Het programmaboekje is verkrijgbaar bij de VVV en het stadhuis.


Op diverse plekken in deze krant zijn uitgebreide artikelen per evenement te vinden