Koninginnepage Canadasingel. Foto: Huub Veldhuijzen
Koninginnepage Canadasingel. Foto: Huub Veldhuijzen

Koninginnenpage waargenomen in Zutphen

ZUTPHEN - Sinds het voorjaar van dit jaar maait de gemeente Zutphen nog maar drie keer per jaar de bermen in de gemeente (in plaats van 25 keer). Dit nieuwe beleid resulteert in bermen en groenstroken met ruige kruiden, wilde bloemen en meer verschillende insecten en vlinders. Eén van de vlinders die hier baat bij heeft is de koninginnenpage die afgelopen week waargenomen werd in de ruige berm aan de waterkant van de Canadasingel in Leesten Oost. Fotograaf Huub Veldhuijzen was in staat om de vlinder vast te leggen. Een week eerder is er in dezelfde groenstrook ook een rups van een andere koninginnenpage aangetroffen. Deze is voor de volgende gemeentelijke maaironde veiliggesteld en is inmiddels verpopt.

Met een spanwijdte van zo'n 75 millimeter is de koninginnenpage de grootste vlinder van Nederland en wordt nog altijd als een vrij schaarse vlinder beschouwd die voornamelijk in het Zuid Limburg voorkomt. Hoewel door de warme zomers er de laatste jaren wel meer waarnemingen uit de rest van Nederland zijn, wisselt het aantal exemplaren nog sterk per jaar.

De koninginnenpage heeft schermbloemen zoals wilde peen als waardplant. Hierop worden de eitjes afgezet en eten vervolgens de rupsen zich vol in de eerste fase van hun leven. De pop van deze vlinder overwintert ook aan deze waardplanten. Door het niet maaien van de bermen krijgt deze vlinder dus meer kans zich in Nederland te vestigen en levert dit maaibeleid een bijdrage aan het vergroten van de biodiversiteit in Zutphen.


Samen in actie tegen honger

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Onder toeziend oog van al zijn vertegenwoordigers tekende Alfred Bruin, eigenaar van Royal Steensma, onlangs een contract met De Wereldbol en met The Hunger Project.

Henk Smit van de Wereldbol: "Het is geweldig dat Royal Steensma, een van de grootste spelers op de markt van bakkerijgrondstoffen in Nederland, haar 180 jaar ervaring inzet voor de Wereldbol. We willen volgend jaar namelijk minstens één miljoen Wereldbollen verkopen. Dankzij Royal Steensma kunnen we bijvoorbeeld nu ook een grote klant als Beko groothandel bedienen. En dankzij het verkoopnetwerk van Royal Steensma gaan nu nog veel meer ambachtelijke bakkers de Wereldbol leren kennen."

Evelijne Bruning, directeur van The Hunger Project Nederland: "The Hunger Project werkt aan het einde van de honger in 2030. Dat is een ambitieus doel, waar we samen met vele duizenden lokale vrijwilligers heel hard aan werken. Maar we kunnen het niet alleen. Daarom is het zo geweldig dat Royal Steensma nu gaat helpen om de Wereldbol populair te maken. Zo kan iedere Nederlander gewoon bij het zondags ontbijt of tijdens de borrel bijdragen aan het einde van de honger. En dat is dan nog heel erg lekker ook."

Over De Wereldbol
De Wereldbol is een ambachtelijk desembrood, met een licht groene kleur en een hoge voedzaamheid door toegevoegde groente-eiwitten. En met zonnebloempitten, rozemarijn, basilicum en oregano. Bakkerijen kopen een bakmix en de bijbehorende ouwels (meegebakken, eetbare labels).

De Wereldbol is een initiatief van ondernemer Kees Klomp en Henk Smit, oprichter en eigenaar van Driekant ambachtscentrum.

Rups Koninginnepage. Foto: Wineke de Bree