Foto: Daphne Wassink
Foto: Daphne Wassink Foto:

Zutphens Mannenkoor blij met eerste
vrouwelijke dirigent

ZUTPHEN - De heren van het Koninklijk Zutphens Mannenkoor zijn trots en blij dat voor het eerst in de historie van het koor een dame het dirigeren op zich neemt. Per 1 september mogen zij Mariette Effing als hun eerste vrouwelijke dirigent verwelkomen.

In 2021 bestaat het KZM 125 jaar en dat belooft een geweldig jubileum te gaan worden met een inspirerende dirigent.
Op zaterdag 14 september geeft het mannenkoor onder haar muzikale leiding twee concerten tijdens de Open Monumentendag in Zutphen. Om 14.00 uur in de St. Janskerk en om 15.00 uur in de St. Walburgis. Beide concerten zijn gratis te bezoeken op twee prachtige locaties Het koor repeteert elke week op dinsdagavond van 20.00 uur tot 22.15 uur. De repetities vinden plaats in Het Bornhof, Hobbemakade 246 in Zutphen. Meedoen? Kom dan vrijblijvend eens luisteren of om te ervaren hoe het is om in een mannenkoor te zingen en samen plezier te beleven aan de muziek.

Mariette Effing
Mariette Effing is dirigent van het Stadsjongenskoor Oldenzaal, Tiels Mannenkoor en het Markelo's Mannenkoor en per 1 september 2019 het Koninklijk Zutphens Mannenkoor.

Als muziekjournalist maakt zij deel uit van de redactie van het tijdschrift ZINGmagazine in de functie van redactiesecretaris.
Daarnaast geeft ze workshops en kortlopende cursussen koorvorming bij diverse koren. Ze verzorgt ook Meet & Sing workshops. Daarnaast is ook regelmatig gastdirigent tijdens koorweekenden, jurylid bij koorfestivals en begeleidt jonge mensen in de voorbereiding op het muziekvakonderwijs.

Als specialist in jongens- en mannenkoorzang is ze is artistiek leider van het initiatief Boys, keep on singing!, met als doel meer jongens en jongemannen aan het zingen te krijgen én te houden. In dat kader nam ze deel aan ronde tafelgesprekken tijdens het festival Europa Cantat in Pécs (H) en gaf ze in de zomer lezingen tijdens het World Symposium on Choral Music in Barcelona en geeft ze regelmatig lezingen en workshops over oa repertoire.


www.zutphensmannenkoor.nl

Foto: Willem Snel