Op de rouwkaart staat een prachtig afgebeelde tekening van een diepgewortelde boom. Foto: PR
Op de rouwkaart staat een prachtig afgebeelde tekening van een diepgewortelde boom. Foto: PR Foto:

Het onvoltooide werk van Nelleke Wiersma

ZUTPHEN – Het onvoltooide werk van Nelleke Wiersma staat op een ezel in haar atelier aan de Kolenstraat 4. Ze heeft het niet kunnen afmaken omdat ze vorige week na een ziekbed is overleden. Nelleke Wiersma is 67 jaar oud geworden.

Door Meike Wesselink

Wim Schalken, haar echtgenoot, doopte het werk zo omdat ook het leven van Nelleke Wiersma niet voltooid was. Nelleke woonde lange tijd in Zutphen met haar echtgenoot en voelde zich betrokken bij de stad. Ze trof er veel gelijkgestemden en leerde er veel mensen kennen. Nelleke werkte in haar atelier aan de Kolenstraat 4a en doceerde daar ook. Voor verschillende kunstmanifestaties in de stad wist ze in de afgelopen jaren fondsen te werven. In het bijzonder voor het in 2014 gehouden evenement Slow Art Zutphen. Nelleke was actief betrokken bij het theaterfestival Gast in Zutphen. Ook was ze betrokken bij kunstenaarscollectief KunstConnectie.

In haar werk was ze veelzijdig; ze schilderde, tekende, doceerde, werkte met vilt en maakte werken op eigen geschept papier. Ze was de eerste vrouw in Nederland die een diploma als goud- en zilvergraffeuse haalde.

Nelleke was vaak in gezelschap van haar zus en voormalig stadsdichter Anneke Wiersma. De twee hadden een innige band en begrepen elkaar zonder woorden. In intieme sfeer vond vorige week de uitvaart van Nelleke plaats in de Martinuskerk in Warnsveld. Op de rouwkaart staat een prachtig afgebeelde tekening van een diepgewortelde boom. Met het thema bomen heeft Nelleke de laatste fase van haar leven afgesloten.