Sebo Ebbens. Foto: PR
Sebo Ebbens. Foto: PR Foto:

Boeddhistische visie op leven en dood tijdens workshop in Dat Bolwerck

ZUTPHEN – Voor veel mensen is de dood een onderwerp om te mijden. Met het leven echter, gaat ook de dood hand in hand. Sebo Ebbens, Tibetaans boeddhist, weet uit ervaring dat als je je bewust bent van je sterfelijkheid, je ook aandachtiger en intenser kunt leven. Ebbens schreef daarover zijn tweede boek 'Op de golven van geboorte en dood', dat onlangs uitkwam. Op 17 september en op 1 oktober (van 20.00 uur tot 22.00 uur) geeft hij daarover in Dat Bolwerck een tweetal workshops.

Door Meike Wesselink

Als boeddhist houdt Ebbens zich al lange tijd bezig met het Tibetaans boeddhistisch perspectief op leven en sterven. Het overlijden van zijn zoon bevestigde voor de auteur nóg meer zijn visie op het proces van sterven en wedergeboorte. Die visie wil hij graag delen. Iedereen heeft baat bij een kwalitatief goed leven, maar ook het rouwproces voor nabestaanden kan er aanzienlijk mee worden verlicht, zo weet Ebbens. "De gestorvene heeft begeleiding nodig om over te gaan naar een nieuw lichaam. De eerste drie weken blijft de geest rond het lichaam aanwezig. De gestorvene is zich er nog niet van bewust dat hij of zij is overleden. Na die periode heeft de geest nog een week of vier nodig om een nieuw leven te vinden om opnieuw in geboren te worden. Daarbij heeft de overledene begeleiding nodig. In die periode van ongeveer zeven weken blijf je als nabestaande je dierbare volgen en dat is een dankbaar en waardevol proces."

Ebbens begeleidt mensen die te maken krijgen met de dood tijdens dit proces en noemt zichzelf een gids op een pad waar hij zelf nog niet is geweest. "Het is iets dat ik nog niet heb meegemaakt, noch iets dat ik me kan herinneren. Echter, mijn onlangs uitgekomen boek is compleet. Volgens de Tibetaans boeddhistische visie is het inhoudelijk volledig. Natuurlijk kun je me aanvallen op de keuze, op mijn visie, maar inhoudelijk is het feitelijk correct."

'Op de golven van geboorte en dood, Goed leven en sterven in Boeddhistisch perspectief' bestaat uit twee delen. Het eerste deel is theoretisch van aard en is geïnspireerd op het Tibetaanse Dodenboek. Deel twee bestaat uit oefeningen en reflecties die je dagelijks kunt toepassen. "Tijdens een tweetal workshops gaan we in op de theorie en oefenen we ermee. We stellen de vraag centraal: 'Als je weet dat je leven eindig is, wat wil je dan allemaal nog uit het leven halen? Wat zijn de essenties in ons dagelijks bestaan? De sleutel is erkenning, vriendelijkheid en leven in het hier en nu. Daar gaat het eigenlijk over. Als er belangstelling voor is dan zetten we de workshops voort in een langere cyclus."

Of je je nu kunt vinden in de visie of niet; Sebo Ebbens is een geduldige en boeiende docent. Als hockeyer speelde hij niet onverdienstelijk (hij was deelnemer aan de Olympische spelen van 1968). Ebbens was lange tijd natuurkundedocent voor hij zich begon te interesseren voor het boeddhisme. Zo'n tien jaar lang doceerde hij aan de boeddhistisch geïnspireerde Naropa University in Boulder, in de VS. Ebbens is aangesloten bij de studiegroep Alandabodhi Nederland waar verschillende cursussen worden aangeboden. Hij begeleidt betrokkenen bij het sterfproces en deelt met passie zijn visie op leven en dood.

Zie voor meer informatie over het boek en over de workshops de website.


goedlevenensterven.nl

Sebo Ebbens. Foto: PR