De dames van het Oncologienetwerk Zutphen delen hun expertise met elkaar en met lotgenoten. Foto: PR
De dames van het Oncologienetwerk Zutphen delen hun expertise met elkaar en met lotgenoten. Foto: PR Foto:

Oncologienetwerk biedt begeleid
lotgenotencontact

Thema- bijeenkomst Mindfullness en kanker

Door Meike Wesselink

ZUTPHEN - Voor mensen die te maken krijgen met kanker -zelf of in hun directe omgeving- organiseert Oncologienetwerk Zutphen themabijeenkomsten. Iedere tweede dinsdag van de maand is er om 10.00 uur zo'n bijeenkomst in wijkcentrum Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106. Nieuw eraan is dat er ruimte is voor lotgenotencontact.

Het oncologienetwerk is een samenwerkingsverband tussen verschillende specialisten op het gebied van kanker. Zo is er onder meer een voedingsdeskundige, een psychotherapeut, een fysiotherapeut en een gespecialiseerde verpleegkundige. Samen hebben de specialisten veel expertise die ze graag met elkaar en met lotgenoten uitwisselen.
Na de zomerstop is er op dinsdag 10 september (10.00 uur) een themabijeenkomst over mindfullness en kanker. De ochtend wordt geleid door psychologe Anneke Jol die gespecialiseerd is in mindfullness en kanker. Riemy Mulder van het oncologienetwerk: "Mensen hebben baat bij mindfullness, met name als het gaat over hoe blijf ik bij mezelf en kan ik er voor zorgen minder in mijn hoofd te zitten. Aansluitend op de bijeenkomst is er op 10 september voor het eerst een lotgenotencontact. Lotgenoten vinden het prettig om met elkaar in gesprek te zijn en ervaringen uit te wisselen hoe je bijvoorbeeld zaken regelt als partner of bijvoorbeeld met je werk. Voor zover dat nodig is, leid ik die gesprekken. Als psychosociale therapeut weet ik een klein beetje met wat voor soort vragen mensen zitten en ik probeer daar een basis in te vormen tijdens de bijeenkomsten."
Het lotgenotencontact en ook de themabijeenkomsten zijn mogelijk gemaakt door een donatie van Roparun. Al een paar jaar op rij mag de organisatie een som van zo'n 50.000 euro verdelen over verschillende palliatieve instellingen. "Dankzij die financiƫle steun is het mogelijk om dit soort waardevolle bijeenkomsten te organiseren", aldus Mulder.

Op dinsdag 8 oktober staat de themabijeenkomst in het teken van voeding. Meer informatie op de website.


oncologienetwerkzutphen.nl