Monica Thate en Henk Mulder onthullen de plaquette. Foto: Henk Derksen
Monica Thate en Henk Mulder onthullen de plaquette. Foto: Henk Derksen

Onthulling plaquette als aandenken aan voormalig warmterecord

WARNSVELD - Op 23 augustus 2019 herdacht Warnsveld dat huisarts Thate precies 75 jaar geleden in zijn weerstation een temperatuur heeft gemeten van 38,6º C. Deze temperatuur was bijna 75 jaar lang de hoogste officieel gemeten temperatuur in Nederland. Bijna, omdat een maand voordat deze mijlpaal zou worden bereikt, nieuwe records zijn gemeten. Momenteel is 40,7º C de hoogste temperatuur, gemeten in het Brabantse Gilze-Rijen. De herdenking vond plaats bij het voormalige huis van waarnemer Jan Thate, aan de Rijksstraatweg in Warnsveld. In aanwezigheid van genodigden, pers en veel belangstellenden werd een herdenkingsplaquette onthuld. Vervolgens overhandigde Monica Thate (dochter van de waarnemer) de warmtewimpel aan Ingrid Langen, die Gilze-Rijen vertegenwoordigde. Bij de Martinuskerk was gezorgd voor muziek, hapjes, drankjes en activiteiten. In de kerk verzorgde journalist Marco Visscher tenslotte een lezing over de energietransitie en de doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot 2, of liever nog tot 1,5 graden.


Meer foto's op Achterhoekfoto.nl


Ontmoetings- banken Eefde

EEFDE - Er komen 6 banken in het hart van Eefde waar jonge en oud elkaar kan ontmoeten in Eefde. De banken komen ook van pas tijdens activiteiten en evenementen in het dorp. Bewoners uit de Werkgroep Zorg en Welzijn zetten hun schouders onder de uitvoering van dit plan. Het college van de gemeente Lochem draagt ruim vierduizend euro bij uit het Budget Burgerparticipatie.

Ouderen kunnen tijdens een korte wandeling in het dorp even rusten op één van de ontmoetingsbanken. Zij komen dan gemakkelijk in gesprek met een fietser op doortocht. Of met een jong gezin dat met de hond wandelt. Jong en oud kunnen elkaar zo steunen. Het plaatsen van ontmoetingsbanken is een wens uit het dorpsplan Eefde. Wethouder van Zeijts is blij dat de banken er komen: "Inwoners hebben vaak zelf goede ideeën voor ontmoeting en meedoen. Dit is wat we als college graag ondersteunen als het gaat om een krachtige samenleving".
De werkgroep ging op verzoek van Dorpsraad Eefde aan de slag met het plan. Dankzij de inzet van de vrijwilligers, kan het plan rekenen op groot enthousiasme en voldoende geld. Provincie Gelderland was bereid om 17.000 euro te betalen uit de regeling Leefbaarheid. Daarnaast draagt Dorpsraad Eefde 1.500 euro bij.

Dorpsraad Eefde en Circulus-Berkel sluiten een overeenkomst voor het beheer en onderhoud van de ontmoetingsbanken. Er is gekozen voor duurzame banken die weinig onderhoud vragen. De dorpsraad organiseert één a twee keer een schoonmaakactie met hulp van vrijwilligers.

Monica Thate overhandigt de warmtewimpel aan Ingrid Langen. Foto: Henk Derksen
De plaquette. Foto: Henk Derksen