Het ondernemersontbijt

Op het terras van het Meestershuis in Vorden kom ik Ronald Treijtel tegen. Ronald is een bekende persoonlijkheid in de Achterhoek. Eerst als directielid bij verschillende Rabobanken en tegenwoordig als de grote man achter Flox Ondernemershuis in Doetinchem en de twee wekelijkse ondernemersontbijten in de regio Berkelland en Doetinchem. En Ronald heeft nieuws te melden. Ik ga er eens even goed voor zitten.

Terwijl de serveerster twee glazen koffie neerzet, met daarbij een ouderwetse goedgevulde koekjestrommel, steekt Ronald van wal. 'Het Inspiratieontbijt Achterhoek' krijgt vanaf september een eigen afdeling in de regio Zutphen. Twee ondernemers uit Zutphen en Warnsveld die lid zijn van de ontbijtclub in Berkelland vinden het tijd voor een ondernemerstreffen in eigen regio. In september gaan ze van start met een 'Inspirerend Ondernemersontbijt in Warnsveld'.

Nu hebben we al aardig wat ondernemersclubjes hier in de regio, maar bij mijn weten nauwelijks netwerken die elkaar 's morgens om 7 uur al begroeten tijdens het ontbijt. Zou dat een succes gaan worden? Maar bij Ronald geen twijfel. In zowel Berkelland als Doetinchem zijn tientallen ondernemers lid, van yogadocent tot tekstschrijver en van IT-er tot advocaat. Iedere twee weken komen ze samen ontbijten, luisteren naar een presentatie, gastspreker of trainer. En als er een ondernemer is die zijn bedrijf wil laten zien, gaan ze ontbijten op locatie. En daar komt ook de naam vandaan, ondernemers doen volop inspiratie op tijdens het ochtendmaal. Daar ontstaan vanzelf ideeën om op gezette tijden de krachten te bundelen en kennis te delen. En dat allemaal onder het motto 'Wie goed doet, goed ontmoet'. Je zou er bijna moe van worden. Met je fris gedouchte geest collega-ondernemers ontmoeten in een ontspannen, informele, verrijkende sfeer. Pfff.

Hoewel er ook grotere bedrijven lid zijn, zijn zzp-ers in de meerderheid. Volgens Ronald hebben deze ondernemers bovengemiddeld meer behoefte om kennis en ervaring met andere ondernemers te delen. 'Zelfs het tijdstip dat we gekozen hebben is zeer handig. De inloop is vanaf kwart voor zeven en om zeven uur gaan de deelnemers gezamenlijk aan het maal. Aansluitend is er een presentatie en om half negen is de bijeenkomst afgelopen. Iedereen die direct aan het werk moet kan gaan en de rest blijft nog even rustig netwerken. En zo moeten ondernemersbijeenkomsten ook zijn.'

Bij het eerste Inspiratieontbijt Achterhoek regio Warnsveld is ook nog een speciale gast aanwezig. De Zutphense wethouder Harry Matser komt met de fiets uit Zutphen om aan te schuiven bij de Pauw in Warnsveld. Iedere ondernemer die wel eens met de wethouder een eitje wil tikken is op 4 september van harte welkom, maar wel even vooraf opgeven via de website inspiratieontbijtachterhoek.nl. O ja, ik kom ook ontbijten, maar dat is slechts bijzaak.