Groot Dictee met Frits Spits en Gerdi Verbeet

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Zaterdag 2 november organiseert NPO Radio 1 het Groot Dictee der Nederlandse Taal in samenwerking met het De Taalstaat, het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer zal het Groot Dictee der Nederlandse Taal voorlezen. Verbeet neemt daarmee de taak over van Philip Freriks. "Ik vind het een enorme eer om als oud-lerares Nederlands nu toch weer een bijdrage te mogen leveren aan het goed gebruik van de Nederlandse taal."

Schrijver en taalkundige Wim Daniëls schrijft voor de tweede keer het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij zorgt ervoor dat de tekst, die betrekking heeft op het nieuws van 2019, ook dit jaar maakbaar is voor iedereen die de spellingsregels beheerst. Frits Spits presenteert de uitzending. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Thijs Boontjes Dans-en Showorkest en Onze Taal kijkt na.

De Taalstaat Zomerschool
In aanloop naar het Groot Dictee der Nederlandse Taal stoomt De Taalstaat samen met Onze Taal de luisteraars in de uitzending klaar voor het dictee in een wekelijkse, zomerse radioklas. Deelnemers die de spellingsregels willen ophalen kunnen meedoen in de studio. Opgeven kan via: Taalstaat@kro-ncrv.nl


Nachtvlinders in de Heemtuin

ZUTPHEN - Op vrijdag 30 augustus organiseert IVN Zutphen de jaarlijkse Nachtvlindernacht in de Heemtuin aan de Harenbergweg, vlakbij de Kaardebol. De avond begint om 19.30 uur, want het wordt al rond 20.30 uur donker.

De excursieleiders staan klaar om zoveel mogelijk vlinders te laten zien. Bomen hebben weer een aantrekkelijk smeersel gekregen, zodat sommige soorten vlinders een nectarkroegje vinden. Andere soorten komen op lucht af, die zien we dan op het witte doek of in een vangemmer, nieuw dit jaar. De excursieleiders leggen uit hoe het een en ander werkt. Vooraf is er een korte rondleiding in de heemtuin en langs de Onderlaatse Laak onder leiding van een gids.De activiteit is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Inlichtingen en opgeven bij ktengrotenhuis@kpnmail.nl.


ivn.nl/afdeling/zutphen


Spaanse organiste in Walburgiskerk

ZUTPHEN - Op vrijdag 23 augustus wordt in de Walburgiskerk in Zutphen een jubileumconcert gegeven door de Spaanse organiste Loreto Aramendi. Ter ere van het 45-jarig bestaan van Oude Gelderse Kerken speelt zij vanaf 20.00 uur werk van onder anderen D. Buxtehude, J.S. Bach, Juán Cabanilles en Arvo Pärt. Inloop vanaf 19.30 uur. Toegang is vrij, vrijwillige bijdrage na afloop.


Kunst steunt kunst

ZUTPHEN - Heb je kunst waar je niets mee doet? Kom het dan veilen op zondag 1 september om 14.00 uur aan de Marsweg 115-1 te Zutphen. Inbrengen kan op dit adres vanaf maandag 26 augustus t/m donderdag 29 augustus van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Kunstenaars David Beliën en Karin Kaijen hebben het plan een ambachtelijke glasblazerij en heetglas studio op te bouwen. Uiteindelijk moet dit een plek worden waar ambachtelijk glas wordt vervaardigd maar ook workshops en cursussen zullen worden gegeven om dit ambacht in leven te houden en unieke objecten te kunnen maken. Maar dit vraagt investering. Door mee te doen aan de veiling, kan men het initiatief steunen. De helft van de opbrengst van de veiling is voor de inbrenger van de kunst, de andere helft voor de nieuw op te zetten 'glasschool'. Veilingmeester is Aart van der Houwen.


facebook.com/Zutphenglassschool