Een van de prachtige natuurfoto's die te zien zijn op de expositie van de GelderseNatuurFotografie. Foto:  Jeanette van Erk.
Een van de prachtige natuurfoto's die te zien zijn op de expositie van de GelderseNatuurFotografie. Foto: Jeanette van Erk. Foto: Picasa

Voordracht over 'Kunst' langs de IJssel

GORSSEL - Bij het begin van het nieuwe seizoen op maandagavond 26 augustus om 20.45 uur houdt Kester Freriks een voordracht in Residentie de Roskam. De voordracht vindt plaats na de besloten jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de Gorsselse Kunstkring en is vanaf 20.15 uur ook gratis toegankelijk voor belangstellende niet-leden.

De IJssel, de enige van de grote rivieren die in zijn geheel door Nederland stroomt. Sedert duizend jaar een aftakking van de Nederrijn. In de zomer van 2017 werd de eerste IJsselbiënale georganiseerd, een internationaal kunstevenement met de IJssel als verbindende factor. Voor velen de mooiste rivier van het land. Kester Freriks (1954), werd verzocht een lofzang op de rivier te schrijven. Met de afspraak dat hij een wandeling zou maken, van begin tot eind van het stroomgebied. Het leverde prachtige verhalen op. Maar dit keer gaat het over 'de Kunst' die hij tegen kwam tijdens deze wandeling langs de IJssel.

Tussen 1975 en 1979 was Freriks verbonden aan het toneelgezelschap Handke/Weiss. Hij trad op als acteur, vertaler en dramaturg. Sinds 1981 is hij verbonden aan de kunstredactie van het NRC Handelsblad en schrijft hij over theater, literatuur, vogels en natuur.


Regionale amateurfotografen
exposeren diverse natuurbeelden

VIERAKKER/VORDEN - Landschappen, fauna, planten en close-ups van natuurlijke scènes en texturen. Al deze facetten van de natuurfotografie zijn momenteel te zien in een expositie van een groep enthousiaste regionale amateur-natuurfotografen. Gebundeld in dertig werken die hangen in De Theetuin in Vierakker.

Door Jan Hendriksen

De verscheidenheid van de geëxposeerde natuurfoto's is groot. Het gehele spectrum komt aan bod. Daarop heeft de Activiteitencommissie van de GelderseNatuurFotografie (GNF) bewust geselecteerd. De 28 amateur-natuurfotografen die exposeren zijn grotendeels afkomstig uit de Achterhoek. Zij hebben zich aangesloten bij de vereniging, die als uitvalsbasis Vorden heeft.

Het is de eerste expositie van de GNF. "We hebben ons werk al wel eens gepresenteerd op een beeldscherm bij IJssalon Lekker, Profile Bleumink, Kulturhus en A in Vorden. Maar dit is onze eerste volwaardige expositie. Ieder lid heeft twee foto's voor de expositie aangeboden waarvan wij er een geselecteerd hebben om zo 'dubbelingen' te voorkomen. Middels contacten van een van onze leden mochten we gratis gebruik maken van de ruimten van Theetuin Vierakker. Een mooiere locatie kun je niet bedenken en daarvoor zijn we de eigenaren Bart Hiddinga en Rikjan Omvlee zeer dankbaar", zegt Gerard Klunder namens de Activiteitencommissie. Theetuin Vierakker is gevestigd in een oude maalderij. "Naast onze expositie kan de bezoeker verdwalen in een verrassende tuin die meer weg heeft van een paradijselijk park", aldus de Vordenaar.
Binnen de GNF zijn er leden die zich specifiek bezig houden met het fotograferen van dieren in beweging zoals vogels, maar ook landschappen, paddenstoelen en amfibieën. Veelal hebben natuurfotografen een achtergrond als natuurliefhebber en -beschermer en zijn zij lid van een natuurvereniging. Een kleinere groep vormen de algemene fotografen die zich nadien hebben gespecialiseerd in natuurfotografie", vertelt voorzitter Henk Droppers van GNF.
Natuurfotografie wordt vaak onderschat. Gerard Klunder: "Deze fotografievorm vereist veel geduld en afzien bij zowel koude als warme temperaturen, veel lichamelijke inzet, voorbereiding, technische kennis van materiaal en randapparatuur en soms ook veel investering in materiaal. De meeste fotografen zijn dan ook fanatieke amateurs die er veel voor over hebben."

Maximaal
Elk jaar wordt er door GNF een soort jaarboek uitgebracht in de vorm van een foto-dvd met de vijf beste en mooiste foto's van dat jaar van elk clublid. Op de website van de vereniging kunnen de leden geregeld hun beste foto's plaatsen en de andere leden kunnen daar commentaar of opbouwende kritiek bij plaatsen. De club bestaat momenteel uit 28 leden. Henk Droppers: "We zijn het laatste jaar behoorlijk gegroeid en zitten langzaam aan ons maximale ledental." Zowel de beginnende als de gevorderde natuurfotograaf is harte welkom. De leden komen grotendeels uit de gemeenten Bronckhorst, Zutphen en Berkelland. Maar zoals de naam van de vereniging al aangeeft. "Ze mogen vanuit geheel Gelderland instromen. Er zijn zelfs leden van buiten de provincie", aldus Droppers.

Gezamenlijk
Op de maandelijkse verenigingsavonden van de GNF die vanaf september in de Lindesche Molen in Vorden plaatsvinden worden de foto's van de leden met een positieve insteek besproken. Daarnaast zijn er presentaties van eigen leden en gastsprekers. Ook worden er cursussen gegeven en zijn er mogelijkheden voor begeleiding. Een aantal keren per jaar trekken de leden eropuit om in een mooi natuurgebied gezamenlijk foto's te maken. Die worden dan later op een clubavond besproken.

De resultaten van al dat werk zijn nog tot en met zondag 8 september te bewonderen in de Theetuin Vierakker aan de IJsselweg 3. Deze is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.30 uur. Meer informatie over GNF op onderstaande website. Wie lid wil worden van de fotoclub of vragen heeft kan contact opnemen via het e-mailadres geldersenatuurfotografie@gmail.com.


geldersenatuurfotografie.nl


Marktconcert en laatste wandelconcert van deze zomer

ZUTPHEN - Organist Tommy van Doorn verzorgt op zaterdag 24 augustus om 12:00 uur het marktconcert in de Zutphense Walburgiskerk. Toegang vrij. Op zondag 25 augustus begint om 15.30 uur het laatste wandelconcert van deze zomer. Deelname is vrij.

Thema van het marktconcert is 'À gusto Italiano' met muziek naar Italiaans voorbeeld. Tommy van Doorn studeerde orgel aan het Conservatorium in Tilburg. In juni 2014 studeerde hij cum laude af met een concert in de Sint-Catharinakerk in Eindhoven. Hij volgde diverse masterclasses en interpretatielessen o.a. Ben van Oosten en Kees van Houten. Hij is titulair organist van de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel, waar hij vaste bespeler is van het monumentale Smits-orgel (1842).

Wandelconcert
De start van het wandelconcert is in de Sint Janskerk Zutphen en vervolgens gaat de wandeling naar de Lutherse kerk, en de Wöhrmannhof waar het carillon van de Wijnhuistoren te beluisteren is. De afsluiting van het concert is in de Walburgiskerk. De orgels worden bespeeld door Klaas Stok. Beiaardier is Gijsbert Kok. Na afloop is er een collecte.


baderorgel.nl