Melanie Meijer verheugt zich op de officiële opening van haar leefstijlkliniek. Foto: Jolien Wilmar
Melanie Meijer verheugt zich op de officiële opening van haar leefstijlkliniek. Foto: Jolien Wilmar Foto:

'Verander de wereld, begin bij je darmen'

ZUTPHEN - 'Verander de wereld begin bij je darmen,' zal Melanie Meijer gedacht hebben, toen ze als leefstijlarts de Leefstijlkliniek oprichtte. Want hoe meer ervaring ze opdeed, als gevangenisarts, als huisarts, als verslavingsarts, hoe duidelijker het haar werd dat de meeste klachten ontstaan door een verstoord evenwicht in de darmen. Evenwicht herstellen, is dé passie van Melanie, of het nou gaat om de darmen, of om balans in je leven, ze zet zich er met hart en ziel voor in.

Door Jolien Wilmar

Haar kliniek heet Dokter BLOEM®, omdat ze mensen tot bloei wil brengen, maar ook omdat het woord 'BLOEM' staat voor de methodiek die ze ontwikkeld heeft om mensen te begeleiden. B=beweging; L=lidmaatschappen, zorg dat je je verbonden voelt met anderen, O=ontspanning, E= eten en drinken en de M staat voor motieven. Ieder mens heeft het nodig om ergens enthousiasme voor te voelen, ergens toe gemotiveerd te zijn, anders wil je überhaupt je bed niet uit. "Geluk heeft een directe relatie met gezondheid", vertelt Melanie.

"Gezondheidsklachten, of die nu lichamelijk, psychisch of spiritueel zijn, leiden tot een gevoel van ongelukkig zijn. Als leefstijlarts is het mijn taak om samen met de cliënt uit te zoeken waar de oorzaak van de klacht ligt én waar we kunnen beginnen met de omkering van klacht naar gezondheid. Men denkt vaak 'Ik moet meer bewegen,' maar dat is in de meeste situaties pas de laatste actie die we ondernemen.

Bijna niemand vindt zijn eigen leefstijl ongezond, maar meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Veel mensen ervaren dat niet als een probleem, of ze linken hun klachten niet aan hun leefstijl. Dan hebben ze bijvoorbeeld wel knieklachten of rugklachten, maar leggen de link niet naar hun overgewicht. Dat komt omdat je geleidelijk aan zwaarder wordt, maar van de een op de andere dag pijn in je rug krijgt. Dan heb je niet het gevoel dat het een met het ander te maken heeft. Ik maak regelmatig mee dat mensen verbaasd zijn, als ik ze uitleg hoe iets uit de leefstijl de klachten kan veroorzaken of in stand houden." Overigens start ze in september met haar leefstijlcoaches met de Gecombineerde Leefstijl Interventie, de GLI, een tweejarig begeleidingstraject voor mensen met overgewicht, vergoed vanuit het basispakket.

Voor gedragsveranderingen heb je wilskracht nodig en voor wilskracht heb je vitaliteit nodig. Een moe mens heeft weinig kracht. De grootste moe-maker in ons dagelijks eetpatroon is suiker. Suiker en witmeelproducten zijn pepmiddelen, die ons even energie geven, maar ons daarna lusteloos maken. "Ik merk dat het bewustzijn over hoe slecht suiker is, nog lang niet is doorgedrongen. Ik schrik echt als ik hoor dat ouders hun kinderen pakjes sap en een voorverpakte koek mee naar school geven. Suiker is verslavend, maar overal verkrijgbaar en algemeen aanvaard. Bij veel suikergebruik, bijvoorbeeld in de koffie, trekken de smaakpapillen in de tong zich terug, waardoor we minder proeven. Als we minderen met suiker, komen die papillen weer tevoorschijn en krijgen we een veel rijkere smaakbeleving. Hetzelfde geldt voor zout. Het opbloeien van de smaakpapillen duurt ongeveer twee weken. De winst is dus niet alleen meer vitaliteit, maar ook meer smaak.

Het werkt echter niet om te hameren op wat iemand niet mag doen, beter werkt het om de aandacht te vestigen op wat je wél kan doen. Zo had ik een cliënt met veel last van maagzuur. Hij rookte veel en at nooit fruit, omdat hij dacht dat fruit duur was. We zochten naar de beste manier om fruit eten haalbaar te maken. Toen dat lukte, begon hij vanzelf minder te roken en verdween de maagzuurklacht, die met name veroorzaakt werd door het roken. Kijk, dat geeft me voldoening in mijn werk.

Artsen leren tijdens hun geneeskundestudie alles over medicijnen, ik heb tijdens de opleiding maar één keuzevak Voeding aangeboden gekregen. Terwijl patiënten niet meer weggestuurd willen worden met een pilletje voor dit en een pilletje voor dat, zonder dat de oorzaak van de klacht wordt aangepakt. Dat is de reden dat ik daarna de opleiding Integrale en Leefstijlgeneeskunde heb gevolgd en me inmiddels al jaren bezighoudt met leefstijlbegeleiding, eerst in Amsterdam, nu hier.
De mensen die bij mij komen, zijn bereid zelf iets aan hun klacht te doen, als ze niet beter worden van de pillen. Begrijp me niet verkeerd, ik werk samen met de eigen huisarts en haal niemand zomaar van de medicatie af, maar door de leefstijl te verbeteren, werken we aan de oorzaak van het probleem en kan de medicatie meestal omlaag, of gestopt.

Voeding is misschien wel de belangrijkste sleutel tot gezondheid, wat niet wil zeggen dat ik gelijk adviseer om biologisch en suikervrij te eten. Wel kijken we samen met welke (kleine) verandering het grootste effect valt te behalen en waar de cliënt zelf de meeste zin in heeft om te beginnen. Bij de aanpak verwijs ik door naar onze diëtisten, beweegcoaches of raad ik cursussen aan. Een beweegcoach stuurt mensen niet het bos in op hardloopschoenen, maar zoekt ook naar het haalbare. Als dat één keer per week Chi neng Qigong is, om de levensenergie weer te laten stromen, dan is dat de oplossing, maar misschien helpt euritmie beter tegen de slaap- of hartproblemen, dan moet dáár begonnen worden. Het is de kunst om het juiste aanknopingspunt te vinden, zodat de cliënt het zelf wil en kan en het niet doet omdat de dokter het vraagt."

Melanie verheugt zich op de officiële opening van Dokter BLOEM® leefstijlkliniek op 10 oktober om 18.00 uur. Het zal een gezellige avond worden met hapjes en sapjes, waar iedereen kan komen kennismaken met alle gezondheidsbevorderende activiteiten die de leefstijlkliniek te bieden heeft. Op de website zijn nog meer tips te vinden en het hele aanbod van deze nieuwe praktijk in Zutphen.


www.dokterbloem.nl