Cover van Vuurwerk.
Cover van Vuurwerk. Ineke Heijster

Vijfde boek 'heksenserie' van Zutphense schrijfster gepubliceerd

ZUTPHEN - Afgelopen weekend is het vijfde boek van M.K. Peta, alias van de Zutphense Margreet Keijzer, gepubliceerd. Dit spannende verhaal is deel vijf van de fantasy heksenserie waar in de eerste delen de Witte Wieven uit Lochem een grote rol speelden. In dit vijfde deel, met de titel 'Vuurwerk', is er geen rol voor hen weggelegd. Het avontuur speelt zich af in het heksenhuis voor bejaarde heksen in Schotland. Daar studeren de jonge Djim en Georgie voor tovenaar en heks. Daarbij worden zij ondersteund door de elf Timothy.

Het is kerst 1999 en overal in de wereld is men beducht op de eeuwwisseling. Er wordt veel gesproken over een millenniumprobleem en de elf ontdekt dat er ook een heel vreemd millenniumprobleem in het heksenhuis is. Hij komt in de problemen als hij ziet dat hij onbedoeld het kwaad heeft losgelaten. Georgie loopt hierdoor gevaar, zal hij haar kunnen redden? Hij wil zijn vrienden beschermen, maar wordt tegen- en weggewerkt door het kwaad. Waar is hij?

Dit verhaal is in tegenstelling tot de andere vier delen, die al vanaf 8 jaar gelezen kunnen worden, meer geschikt vanaf 10 jaar. Margreet heeft bij het realiseren van dit boek weer tekstuele ondersteuning gehad van John Blijenberg en Ineke Heijster tekende ook nu weer een prachtige omslag. Het boek is via selfpublishing bij Brave New Books uitgegeven en is overal verkrijgbaar voor 17 euro. ISBN: 9789402194548.


Muzikale kindervoorstellingen

ZUTPHEN - Op dinsdag 20 en woensdag 21 augustus zijn er muzikale kindervoorstellingen in Wijkcentrum Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106 in Zutphen. 'Het kistje van Urashima' wordt gespeeld op dinsdag (4 tot 7 jaar) en 'Feest voor Dorus' op woensdag (2 tot 7 jaar). De aanvang van beide voorstellingen is 14.00 uur en de entree is gratis of een vrijwillige bijdrage.

Het kistje van Urashima gaat over een heel bijzonder kistje, waarmee wensen kunnen worden vervuld...Een grappig en spannend sprookje voor 4 tot 7 jaar.

Feest voor Dorus gaat over het feit dat Dorus nog 100 nachtjes moet slapen voordat ze jarig is. Maar zo lang kan ze niet wachten... Een vrolijke vertelling voor 2 tot 7 jaar. Entree beide voorstellingen: gratis of vrijwillige bijdrage.


Tentoonstelling Omsloten tuin

ZUTPHEN - Van 8 september tot en met 22 september 2019 is de tentoonstelling 'Omsloten tuin' van Leon Tebbe te zien bij de IJsselsalon in Zutphen. Deze wordt geopend op 8 september om 16.00 uur in aanwezigheid van de kunstenaar. Daarnaast is de expositie ook te zien op 14, 15 en op 21, 22 september van 13.00 tot 17.00 uur.

Leon Tebbe (Breda 1949) studeerde aan de Akademie voor Beeldende Kunsten in Arnhem van 1969 tot 1974. Tebbe doceerde van 1991 tot 2013 aan Artez in Arnhem.

Zijn hoofdwerk bestaat uit landschappen in olieverf of gouache. Deze landschappen lijken losjes geschilderd, de verf is er in stippen en strepen opgebracht. Dat heeft voor een deel te maken met de manier waarop de doeken tot stand komen. Hij schildert zijn landschappen ter plekke in de buitenlucht. Omdat het licht nu eenmaal snel kan veranderen, is een zekere haast en een losse manier van doen geboden.
Leon Tebbe schildert weliswaar landschappen die je zou kunnen tegenkomen op de Veluwe, maar hij voegt er een dosis abstractie aan toe die niet zonder meer in dienst staat van het herkenbare. Voor zijn olieverven zocht Tebbe verborgen plekken in het bos. De gouaches schilderde hij in zijn omsloten achtertuin of in de volkstuin. In feite verwijst hij hier naar de ommuurde binnentuinen van de grotere villa's uit de Romeinse Oudheid. Het zogenaamde Peristylium diende om ongewenste personen en niet-gevleugelde dieren buiten te houden. Zo'n binnentuin was omsloten met een muur en een gaanderij met afdak gedragen door zuilen. De muren waren vaak gedecoreerd met fresco's.