Zutphenaar Wim Claessens schrijft historisch theaterstuk

ZUTPHEN - 'Zutphen is een prachtige historische stad, maar het ontbreekt eigenlijk nog aan voldoende 'belevingsaandacht', dat is de mening van Wim Claessens. Geïnspireerd door het prachtig middeleeuwse decor van de Hanzestad vroeg hij zich af wat zich in het verleden allemaal in de straten, op pleinen en in vergaderzalen afspeelde. Het uiteindelijke resultaat is een theaterstuk in het decor van Zutphen in de middeleeuwen.

Claessens liet zich bij het schrijven van het unieke theaterstuk inspireren door de boeken 'De geschiedenis van Zutphen' door Mr R.W. Tadema (1976) en 'stad in de middeleeuwen" door Leo Lensen en Willy H. Heitling'. Met de nodige fictie en wat creativiteit smeedde de auteur een pakkend verhaal met veel aandacht voor de destijds veel voorkomende namen en gebruikelijke onderlinge verhoudingen in het Zutphen van 1380.

Over de inhoud van het verhaal wil Claessens nog niet veel kwijt. In grote lijnen komt het erop neer dat het Zutphense bestuurders plotseling worden geconfronteerd met een zeer bedreigende gebeurtenis. Het probleem moet worden opgelost tijdens een vergadering van het stadsbestuur in de Walburgiskerk. Maar in de veertiende eeuw speelden bijgeloof, kerk, staat en wonderlijke redeneringen in de rechtspraak een eigen rol. Met de huidige inzichten leidt dat tot zeer komische situaties.
Inmiddels hebben enkele belangstellenden het theaterstuk gelezen. "De reacties waren unaniem positief", zegt de auteur.

'Nu een partij vinden die het toneelstuk daadwerkelijk kan opvoeren'

"Iedereen is van mening dat dit theaterstuk echt iets kan toevoegen aan de historische beleving van de stad. Maar nu is de volgende stap een partij te vinden die het toneelstuk daadwerkelijk kan opvoeren. Ik treed graag in contact met een regisseur die het stuk wil doorlezen en uiteindelijk op de planken kan brengen. Binnen de theater- en toneelwereld heb ik onvoldoende contacten. Op papier is het theaterstuk compleet, nu is het toe aan een volgende stap. Mogelijk dat het theaterstuk in de toekomst zelfs nog als film kan verschijnen. Dat zou geweldig zijn voor de promotie voor onze prachtige stad."

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de auteur via mail. Zij krijgen desgewenst het toneelstuk digitaal toegestuurd.


w.claessens3@chello.nl