Weerhuisje in tuin. Foto: collectie J. B. Thate
Weerhuisje in tuin. Foto: collectie J. B. Thate Foto:

Tentoonstelling voormalig warmterecord Warnsveld

WARNSVELD - Op 23 augustus 1944 nam huisarts Johannes B.Thate in zijn tuin in Warnsveld, als officieel waarnemer van het KNMI, een temperatuur waar van 38,6 graden Celsius. Dit warmterecord werd eind juli verbroken maar bleef daarvoor bijna 75 jaar onovertroffen. Ter herdenking hiervan is in de Sint-Martinuskerk in Warnsveld een tentoonstelling ingericht van documenten en foto's waarin te zien is hoe Thate deze temperatuur vaststelde en hoe deze waarneming als record erkend werd.

Thate was naast amateur-sterrenkundige actief op velerlei gebied, waaronder in de fotografie, archeologie en in schilderkunst. Daarom zijn er ook een aantal prachtige krijttekeningen van zijn hand tentoongesteld waarop hij de typische Hollandse wolkenluchten, vooral in de avond, prachtig weergeeft.

De tentoonstellingen in de Martinuskerk zijn te zien tot half september, van dinsdag tot en met vrijdag, van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis. In het kader van Open Kerk is dit tevens een gelegenheid de zeker 900 jaar oude fraaie kerk te bezichtigen. De gastheer of -vrouw geeft graag nadere informatie.

Het boek 'Jan Thate, huisarts te Warnsveld, scenes uit een rijk leven', dat in 2017 verscheen, is voor deze gelegenheid tegen gereduceerde prijs te koop.