Foto: PR
Foto: PR Foto:

Tomaten biologisch geteeld op bronwater

ZUTPHEN - Veel klanten en bezoekers bleken verrast te zijn over de tomaten van de permacultuur-tuinderij Veldhof in Joppe. Maar deze worden niet daar geteeld, maar op landgoed 't Barge in Eefde. Waar ecologisch hovenier Bram Bloemers ze verbouwd in de oude kassen op het landgoed. Een unieke samenwerking tussen twee idealisten.

Aan de rand van Eefde op nog 5 kilometer afstand van de Veldhof ligt historische buitenplaats het Barge. Dit landgoed is eind 1800 tot stand gebracht door de familie Nauta in samenwerking met de bekende tuin- en landschapsarchitect L. Springer. Het gehele complex met omringend park is aangewezen als Rijksmonument en al 120 jaar familiebezit. Deze uitzonderlijke buitenplaats is als landgoed geschikt onder de Natuurschoonwet van 1928 en daarmee niet opengesteld voor publiek. Er bevind zich een fraaie Springer-tuin met omliggend parkbos en open weiland. Het landgoed dankt de naam 't Barge aan de oorspronkelijk iets hoger gelegen 19de eeuwse boerderij van het hallehuistype gelegen in het hart van het landgoed.
Naast de monumentale villa in jugendstil/art nouveau op het terrein is daar ook het Tuinmanshuus gebouwd in 1903; het verblijf van de vroegere tuinman en zijn familie. Daar waar begin 1900 een professionele boomgaard en grote moestuinen met kassen werden ingericht voor het zelfvoorzienend gebruik van de familie en destijds inwonende hofhouding. Tot op de dag van vandaag een goed bewaard gebleven geheim. Een romantische plek onder de rook van Zutphen met unieke soorten zoals de moerbeiboom, de notarisappel en meerdere volwassen noten,- pruimen- en perenbomen. Zo ook een overvloed aan blauwe, rode en kruisbessen, bramen en wilde framboos. Ofwel een volwassen voedselbos, een droom voor elke permaculturist.

Door de jaren heen hebben er verschillende tuinmannen (en tuinvrouwen) gewoond. In de zomer van 2018 streek Bram Bloemers, ecologisch hovenier en vriend van de Veldhof hier neer. In samenwerking met de eigenaren beheert hij een deel van de tuinen middels onder andere aanleg van een nieuwe biologische moestuin. In de oude kassen teelt Bram de biologische tomaten voor de Veldhof.
Wat de teelt uniek maakt is dat hij hierbij puur alleen gebruik maakt van water uit de oude bron van eind 1800. Water wat in de basis net iets meer ijzerhoudend is en wat betreft de samenstelling onvergelijkbaar is met normaal leiding- of grondwater. Naast de PH-waarde zijn het met name de hoeveelheid mineralen; nitraten, kalium, natrium, magnesium en calcium die dit bronwater uniek maakt. "En dat proef je in de tomaat", aldus Bram. Aangezien er verder geen mest met stikstof gebruikt word bevat de tomaat standaard meer polyfenolen ofwel antioxidanten dan een regulier geteelde tomaat. De komende zomer zijn deze tomaten in de pakketten van de Veldhof.


tuinderijdeveldhof.nl/winkel