Het Zutphense stadscentrum een handje helpen

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Feith kwam in contact met de HAN die wel brood zag in de ontwikkeling van een lespakket dat winkeliers ter zake verder op weg helpt. Met als grootste gemene deler de doelstelling om de bedrijfsvoering zodanig vorm te geven en te sturen dat het goed gaat en crescendo blíjft gaan.

Nadat onder potentiële 'studenten' en partijen die zich eventueel aan het initiatief konden verbinden de belangstelling was gepolst, ging de opleiding afgelopen najaar van start. "Cleantechregio bleek bereid tot cofinanciering", blikt Feith terug. "Uiteindelijk gingen veertien ondernemers uit allerlei branches weer naar school.

Daarvoor hoefden zij niet naar Arnhem of Nijmegen. De Rabobank was bereid in haar gebouw aan de Dreef een onderwijsruimte beschikbaar te stellen. Want ook zij voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van de Zutphense binnenstad."

Beleving
"Negen maanden bijna wekelijks een avond in de schoolbanken was een uitdaging en misschien ook een belasting", beseft de binnenstadsmanager. "Maar was bovenal een zeer nuttige investering in de winkel en het product 'Binnenstad'."

Hij noemt een aantal vraagpunten waarop de post-hbo opleiding een antwoord gaf: "Hoe richt ik mijn zaak zodanig in dat die beleving en ontmoeting biedt? Aspecten waarmee de zo gevreesde webshops nimmer kunnen concurreren… Hoe maak ik van de toerist een kopende toerist? Hoe ga ik om met technologie, zodat ik die effectief maak voor de winkel? Hoe haak ik in op evenementen zodat daar economisch rendement uit wordt gehaald? En hoe beheer ik optimaal mijn voorraad? Van kleding bijvoorbeeld. De klimaatontwikkeling maakt dat de klant zich vaak steeds later in de herfst bekommert om een nieuwe broek, trui of winterjas. Wellicht pas in november, waardoor de winkelier nog maar een maand heeft om te verkopen."

'Ik hoop op financiële middelen die eraan bijdragen dat er binnen drie jaar vijftig afgestudeerden zijn'

Ook personeelsbeleid kwam in het eerste jaar van de nieuwe leergang 'Retailmanagement en Leiderschap' aan de orde. Feith: "Van medewerkers wordt steeds meer gevraagd. Zij moeten flexibel zijn en regelmatig op zondag werken. Ook de omgang met social media kan het nodige van het personeel vragen. Dit alles vergt van de ondernemer goed management. Leiderschap, die iets uitstraalt waarmee men de mensen meekrijgt."

Spiegel
Tijdens de opleiding werden tevens externe deskundigen ingevlogen om vanuit praktijkervaring de lesstof nader te duiden. Daarnaast hielden coaches de deelnemers regelmatig buiten de lessen om een spiegel voor. Zij wezen de ondernemers op eventuele valkuilen en hoe die te omzeilen.

Eveneens was er sprake van intervisie tussen de leerlingen onderling. Ze bezochten elkaars winkel en gaven dan commentaar met eventuele alternatieven om het een en ander te verbeteren. "Die positieve kritiek door collega's spreekt echt aan", weet Remco Feith. "Als bijvangst ontstond zo een sterk collectief. Van ondernemers die zich realiseerden dat zij niet de wijsheid in pacht hebben. Dat is absoluut niet erg. Het is de kunst om dit te onderkennen. Je wordt er alleen maar beter van wanneer je met dat gegeven aan de slag gaat. Eerlijk bent, ook naar elkaar toe. Spreek je uitdagingen en dilemma's uit. Dan blijkt hulp van collega-ondernemers nooit ver weg en versterk je elkaar."

Remco Feith denkt dat hij in zijn missie is geslaagd. Evenals de veertien binnenstadondernemers die nu het diploma 'Retailmanagement en Leiderschap' op zak hebben. Ze kregen tools aangereikt om aan te kunnen sluiten op ontwikkelingen waar niet alleen zij, maar ook het centrum van Zutphen mee te maken heeft en nog zal krijgen. De binnenstadsmanager stelt zich dan ook ten doel dat de leergang in zijn stad een vervolg krijgt. "Ik hoop op financiële middelen die er aan bijdragen dat er binnen drie jaar vijftig afgestudeerden zijn. Een uitdijend collectief dus, dat uitdaging en uitstraling biedt. Een sneeuwbaleffect waarmee ondernemerschap én de Zutphense binnenstad verder kunnen worden versterkt."