Kap kastanjes vanwege ziekte

ZUTPHEN - Al sinds een tijdje worden diverse kastanjebomen in de gemeente Zutphen gekapt. Dit heeft te maken met de kastanjebloedingsziekte. Gemeente breed zijn er 331 kastanjes, waarvan er 97 de bloedingsziekte hebben. Gekeken naar de binnenstad gaat het om 26 van de 81 die ziek zijn. Sinds begin vorig staan er 61 kastanjes op de nominatie om gekapt te worden. Een deel daarvan is al gekapt.

Ieder jaar wordt een derde van het totale bomenbestand geïnspecteerd. Dit gebeurt door een onafhankelijk boomtechnisch onderzoeks- en adviesbureau. Na een inspectie koppelt dit adviesbureau een van de volgende conclusies aan elke individuele boom: de boom is gezond, de boom is een attentieboom of de boom is een risicoboom.

Bij een risicoboom wordt gekeken wat het risico is en wat daar aan gedaan kan worden om het risico ongedaan te maken. Afhankelijk van de ondernomen acties krijgt de boom daarna het label 'gezonde boom' of 'attentieboom'. Attentiebomen, dus ook die 97 kastanjes met de bloedingsziekte, worden jaarlijks gecontroleerd. Daarnaast houdt Beheer en Onderhoud van de gemeente Zutphen deze bomen ook in de gaten als ze er in de buurt zijn tijdens de dagelijkse werkzaamheden.

Meestal worden lindes, eiken en prunussen terug geplant

Op de plaatsen waar de kastanjes worden gekapt, worden meestal bomen terug geplant, tenzij er een goede reden is dat niet te doen. Dit zijn dan vaak andere bomen, zoals lindes, eiken en prunussen. Bij het aanplanten van eiken wordt rekening gehouden met de soort eik vanwege de eikenprocessierups.