Monika Kazmierczak. Foto: PR
Monika Kazmierczak. Foto: PR Foto:

Muziek voor Zutphen uit Danzig

ZUTPHEN - Op vrijdag 2 augustus om 19.30 uur zal de Poolse gastbeiaaardier Monika Kazmierczak vanuit de Zutphense Wijnhuistoren 'muziek met een verhaal' laten horen. Het verhaalt over de stad Danzig , de recente moord op de burgemeester daar, maar ook over de 'Slag om Arnhem' waar veel Poolse militairen voor onze vrijheid het leven lieten. Bijzonder is, dat Monika een leerling is van Zutphens oud-stadsbeiaardier Gert Oldenbeuving. Het concert is in de binnenstad overal te beluisteren maar het beste gaat dat in de 'luistertuin' het Wöhrmannhofje (ingang Bakkerstraat). Daar is ook een programma te krijgen waar het hele verhaal op staat.

Monika Kazmierczak is een stadsbeiaardier uit Gdansk (Polen). Vanaf haar zesde jaar speelde ze al piano, op dat instrument studeerde ze later cum laude af aan de State Secondary Music School in Gdansk. Daarna haalde ze aan de Muziekacademie in Gdansk in 2003 een Masters Degree in de Theorie van de Muziek. Al tijdens haar opleiding ontving ze een aantal beurzen. In 2000 nam ze deel aan de beiaardcursus onder leiding van Gert Oldenbeuving uit Zutphen, en werd ze in 2001 een van de stadsbeiaardiers. In 2003 begon ze, dankzij de Huyghens-beurs van de Nederlandse overheid, haar studie aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort en behaalde een diploma 'Master in Music in Carillon'.

Ze is docent beiaard en andere vakken aan de muziekacademie in Gdansk en de Elblag State Music School. Monika is laureaat van verschillende internationale beiaardcompetities en finalist van de Koningin Fabiola-competitie (2008). Ze is een actieve muzikant en speelt concerten in onder andere: Litouwen, Frankrijk, Nederland, Denemarken, Ierland, België, VS

Ook neemt ze deel aan verschillende projecten, zoals reeksen concerten met Hevelius Brass Quintett en het project van 'Carillon and DJ', waarmee ze optrad tijdens het Tour de Carillon Festival in Polen. Daarnaast is zij actief initiator en organisator van verschillende muzikale evenementen, zoals de 'Carillon Summer Concerts' in Gdansk en 'Musical Feast of the City'. Vanaf december 2012 is Monika doctor in de kunsten, gespecialiseerd in beiaardspelen. Monika dirigeerde ook 11 jaar lang Gdansk Stadskoor (Chór Mieszczan Gdanskich) en was president van de Poolse Carillon Society.