Camper-verhalen

Op Het Horseler in Warnsveld staat een man voldaan naar zijn camper te kijken. Een man met een bekend gezicht, jarenlang was hij vaste klant in de winkel. En nu ik voorbijfiets weet ik waar hij woont en hoe hij vakantie viert. Altijd leuk. Eens even vragen of zo'n camper bevalt.

'Vroeger reden we altijd met de caravan door Europa', vertelt hij mij enthousiast. 'Eigenhandig heb ik er indertijd een stapelbed voor onze vier kinderen ingebouwd. Maar dat was vroeger, de kinderen zijn de deur uit en de caravan ook, we zijn overgeschakeld op een camper. Altijd al onze droom. Het eerste jaar huurden we zo'n huisje op wielen in Malaga. Vanuit de aankomsthal op het vliegveld zagen we de camper al aan komen rijden. Wat hebben we genoten van onze eerste camperreis door Zuid-Spanje en Portugal.

Een jaar later huurden wij een camper hier in de buurt en trokken we langs de Moezel. En we keken vol bewondering naar de Duitse steden die grote camperterreinen hebben vlak bij de centra van steden. Daar komen jaarlijks duizenden camperaars op af. Het is daar big business.'

Ik hou wijselijk mijn mond. We hebben hier in Zutphen een stuk of acht zeer populaire camperplekken achter het politiebureau. Camperaars zijn daarover bijzonder positief. Dat vraagt om meer camperplekken en de lokale economie pept er een beetje van op. Gemeente, wordt eens wakker!

'Sinds twee jaar hebben we een eigen camper', vertelt de man verder. 'We zijn voor zover de dienst het toelaat behoorlijk vaak op reis. Een aantal weken per jaar toeren we op ons gemak langs mooie plekjes in Frankrijk of naar de Middellandse zee. Om een uur of vijf stoppen we. Dan begint de avond met een Frans kaasje en een wijntje.

Maar onderschat ons eigen landje niet. Het is onvoorstelbaar mooi in Friesland en Noord-Holland. Soms staan we gratis bij boerderijen en betalen we door zelfgemaakte jam te kopen. Met zo'n camper redden we onszelf, met een eigen badkamer inclusief douche en toilet aan boord.'

En waar is de camper de afgelopen maand geweest? 'We waren op familiebezoek bij onze zoon in Bremen. De camper parkeren we dan op een camperparkeerplaats aan de rivier. Daar steken we met het pondje over en dan is het nog 7 minuten fietsen.

Vorige week waren we nog in Groningen. Onze dochter is bevallen. Toen de weeën begonnen zijn we spoorslags afgereisd naar camperplaats Kardinge. Vandaar is het nog vijf minuten fietsen. We springen bij waar het nodig is, en trekken ons terug als het prille gezin rust nodig heeft. We vinden het ideaal, zo'n huisje op wielen.

Het was weer een leuk gesprek. Met een hoofd vol camperverhalen fiets ik verder.