Hitteplan

Het lijkt wel of het tegenwoordig niet meer normaal kan in ons kikkerlandje. Code oranje is het bijna dagelijks. Door de kou of door de wind of door de regen. En deze week door de hitte. Liep ik vorige week nog in een spijkerbroek, shirt, vest en dichte schoenen, deze week is m'n zwempak te warm.

Het nationaal hitteplan is in werking getreden. Nou, dan weet je dat het serieus is hoor. Al die kleurcodes, die doen me niet meer zoveel. Die zijn er te vaak. Pas bij donkerrood ben ik nog onder de indruk. Da's niet goed natuurlijk, ze maken die kleurcodes niet voor niks.

Deze week is het serieus. Hebben we de afgelopen jaren echt heel vaak gehoord dat het Warnsveldse hitterecord mo-ge-lijk danwel zeer waarschijnlijk verbroken gaat worden, het gebeurde nooit. Maar deze week gaat het dan toch wel echt gebeuren. Zeggen ze. Iedere meteoroloog schijnt het getal 38,6 te kennen, de temperatuur die op 23 augustus 1944 in Warnsveld werd gemeten. Voor mij is het niet nodig dat dit record in Nederland verbroken wordt. Ten eerste omdat ik het gewoon veel te warm vind voor Nederland. En ten tweede omdat ik eigenlijk wel trots ben op een record binnen onze gemeente. Wat mij betreft gaat dat record er dus niet aan.

Dat hitteplan, daar staat in dat we goed moeten zorgen voor ouderen, chronisch zieken en baby's. En dat we heel veel water moeten drinken en in de schaduw moeten gaan zitten enzo. Nou niet allemaal hier op de stoep gaan staan, ik zorg wel voor mezelf. Dat drinken, dat is een probleem, ik mag maar een liter per dag. En zelfs de schaduw vind ik nog te warm. Dus ik spring gewoon in het water, de beste manier om af te koelen. Da's mijn hitteplan: zwemmen. Dat doe ik het liefste buiten. Maar ik mag alleen zwemmen in stromend water of plassen die een open verbinding hebben met stromend water. Dit vanwege bacteriƫn. Bronsbergen en Bussloo mag dus helaas niet. Ik zag iemand zwemmen in de Berkel. Maar ik had nou niet het gevoel dat ik daar ook in wou zwemmen. En de IJssel is te gevaarlijk. Zwembaden dus. Helaas in Zutphen geen buitenzwembad, maar in Gorssel, Almen en Vorden zijn mooie buitenbaden. Daar kom ik de komende dagen code oranje wel door. En een dagje naar zee. Niks mooiers dan zwemmen in zee. Nou gaat mijn voorkeur wel uit naar helder blauw tropisch water vol gekleurde vissen en schildpadden. Maar aangezien dat er voorlopig niet in zit spring ik wel in de Noordzee.

En deze week ga ik heerlijk verkoeling zoeken in de Walburgiskerk en de foto's van World Press Photo bekijken. Te veel plannen zat dus tijdens dit hitteplan. Hoe lang zal het duren?