Dolf Logemann:  “De Zutphense binnenstad moet fietsers tegemoet komen met meer en betere parkeervoorzieningen voor hun rijwiel.” Foto: Eric Klop
Dolf Logemann: “De Zutphense binnenstad moet fietsers tegemoet komen met meer en betere parkeervoorzieningen voor hun rijwiel.” Foto: Eric Klop Foto:

Fietsparkeren zonder
chaotische taferelen

ZUTPHEN – De gemeente Zutphen kent al enkele jaren het beleid dat mensen zich zoveel mogelijk per fiets naar de binnenstad begeven. "Uitzonderingen daargelaten, zou dit de norm moeten zijn", zegt Dolf Logemann die namens GroenLinks deel uitmaakt van de gemeenteraad. "Het is goed voor milieu en gezondheid, de maat van de stad leent zich ervoor en het stadscentrum is niet berekend op teveel auto's." Inmiddels lijkt het er sterk op dat de binnenstad evenmin berekend is op teveel rijwielen. Vooral tijdens marktdagen en festiviteiten blijkt er gebrek aan fietsparkeerplaatsen. Logemann nam namens zijn partij met een raadsvoorstel het initiatief om dit ten goede te doen keren.

Door Eric Klop

Met succes, zo heeft het alle schijn. Het initiatief-raadsvoorstel van GroenLinks om in de binnenstad het fietsparkeer-arsenaal uit te breiden met minimaal 300 extra plekken werd eerder deze maand omarmd door bijna alle andere fracties.

Alleen de Stadspartij stemde tegen. "Dat verbaast me", aldus Dolf Logemann. "Deze fractie ging helemaal in de boekhoudersrol. Zij wil er geen extra geld aan spenderen. Daarmee verloochent de Stadspartij naar mijn idee haar principes."

Maar daar gaat het hier verder niet om. Wel relevant is dat in de Zutphense binnenstad her en der teveel fietsen staan gestald. Hetgeen volgens Logemann soms chaotische taferelen oplevert, voor blokkades van winkelpuien zorgt en op straat de veiligheid in gevaar brengt. "Dan kun je twee dingen doen", zegt het raadslid dat sinds driekwart jaar een carrière als ecoloog achter de rug heeft. "Ten eerste kun je het verbod op foutparkeren strenger gaan handhaven. Dit zal mensen echter ontmoedigen om met de fiets naar het centrum te komen. Een stad die gastvrij is voor fietsers moet je juist tegemoetkomen. En dan kom ik op de tweede optie: Meer parkeer- en stallingsfaciliteiten voor rijwielen. Veilig en netjes, passend bij een vitale stad als de onze. En dat in combinatie met gastheerschap. Zo kwam het binnenstadmanagement met het idee om mensen aan te stellen die fietsers erop attent maken dat zij hier of daar niet mogen parkeren en hen de weg wijst naar officiële stallingen. Een vriendelijke variant van de handhaver, zeg maar."

Initiatiefnemer Logemann ziet voor uitbreiding met per saldo een paar honderd fatsoenlijke fietsparkeervoorzieningen volop mogelijkheden. Zo maakt het voorstel melding van bijplaatsing van zogenoemde 'nietjes' op onder andere de Paardenwal en de hoek Martinetsingel/Pelikaanstraat. Verder kunnen op het Hagepoortplein vijf autoparkeerplaatsen worden ingeruild voor dertig plekken waar men een rijwiel kan stallen. "Voor de automobilist maakt dat niet veel uit", meent Logemann. "Maar voor de rijwielgebruiker geeft deze locatie vlakbij de toegang tot de binnenstad winst in de aanmoediging om per fiets te komen." Daarnaast noemt hij aanleg van netjes aangelegde en afgebakende fietsparkeerterreintjes, zoals nu al het geval is op de kop van de Laarstaat. "Dat geeft een meerwaarde aan het stadsbeeld."

Voorts leeft het idee om tijdens marktdagen op bijvoorbeeld de Schupstoel of in de normaliter afgesloten Raadhuissteeg 'pop-up' stallingen te realiseren. "Omringd door dranghekken, waarbinnen rijwielen op de standaard staan. En worden bewaakt, wat budgettair echter moeilijk haalbaar lijkt. Maar ons nieuwe werkbedrijf 'Gelre Werkt' heeft al aangegeven hiermee mensen die niet zo makkelijk aan de bak komen eventueel aan arbeid te kunnen helpen. Het mes snijdt dan immers aan twee kanten: minder uitkeringen en meer werk", aldus Logemann die aan het scala van nieuwe mogelijkheden toch één verbod toevoegt.

"De Frankensteeg moet geheel verstoken blijven van geparkeerde fietsen. Daar is echt behoefte aan, want ze geven teveel chaos. Kinderwagens en rolstoelen komen er nu nauwelijks door. Dan denk ik dat je als gemeente duidelijk moet zijn: Fietsparkeren mag hier niet meer."


Lees verder op pagina 9