Het monumentale woonhuis van Herman Hol en Marijke Theunissen aan de Barlheze 21. Foto: PR
Het monumentale woonhuis van Herman Hol en Marijke Theunissen aan de Barlheze 21. Foto: PR Foto:

Woonhuis Barlheze open tijdens Open Monumentendag

ZUTPHEN - Herman Hol (84) en Marijke Theunissen (84) zijn trouwe bezoekers van Open Monumentendag. "Toen we enige tijd geleden in deze krant de oproep lazen dat ook particulieren hun monumentale woonhuis open kunnen stellen, twijfelden ze geen seconde. We vinden het fijn om de bezoekers ook iets anders te laten zien."

Herman en Marijke komen van oorsprong uit Leiden. Ze hebben samen vier kinderen en op het moment dat Henk met vervroegd pensioen ging verhuisden ze naar Zutphen. "We waren de Randstad een beetje zat en wilden graag naar een gemeente waar het antroposofische gedachtegoed levend was." Herman en Marijke woonden eerst twaalf jaar aan de Heeckerenlaan en trokken elf jaar geleden voor de rust en de voorzieningen naar de binnenstad. Herman: "We vielen allebei meteen voor dit huis. Het heeft een bepaalde sfeer én er zit een ruime binnentuin bij. We hebben altijd een tuin gehad en vinden dat nu ook weer heel prettig." Het bijzondere aan de tuin is dat hij links grenst aan Barlheze 19 én aan de achterkant door Barlheze 17. Samen vormden deze drie huizen ooit een grossierderij.

Na de verhuizing werden Herman en Marijke lid van de Historische Vereniging Zutphen en gingen ze zich verdiepen in de Barheze en hun eigen huis. "Er komen veel historische wandelingen door onze straat en regelmatig laten we dan even onze binnentuin zien. Ook vertellen we over de Mezoeza aan de deurpost. Toen wij het huis kochten waren er twee boorgaatjes aanwezig die duidden op de vroegere plek van een Mezoeza, een religieus aandenken aan mogelijk joodse bewoners. Ook de twee aanwezige bellen wijzen daar op. Bij sjabbat werd de trekbel gebruikt, op andere dagen de drukbel. Ons pand dateert van oorsprong uit ongeveer 1654 maar is daarna natuurlijk vele malen verbouwd. Op de tweede verdieping zit nog een hijsbalk.'

In het pand op nummer 21 heeft vanaf begin twintigste eeuw een grossierderij in chocolade en suikerwerken gezeten. De huizen op nummer 17, 19 en 21 maakten alle drie deel uit van de groothandel of grossierderij die werd gerund door de familie Rietberg. Deze familie had ook Puddingpoederfabriek De Padvinder in de Heukestraat.

Tijdens Open Monumentendag is de benedenverdieping van de voormalig grossierderij dankzij Herman en Marijke open voor publiek. Herman: "We hadden er eigenlijk nooit aan gedacht om ons huis open te stellen tijdens Open Monumentendag. We wisten ook niet dat dit kon. Omdat we het leuk vinden om de mensen ook iets anders te laten zien dan al het bekende, dachten we: 'Waarom delen we ons huis en het verhaal ervan niet? En dat gaan we doen op 14 en 15 september." Deze dagen is men tussen 11.00 en 16.00 uur welkom een kijkje te komen nemen bij het huis aan de Barlheze 21.


openmonumentendagzutphen.nl

Het monumentale woonhuis van Herman Hol en Marijke Theunissen aan de Barlheze 21. Foto: PR