Corrie van de Vendel in de hoogwerker. Foto: Henk Derksen
Corrie van de Vendel in de hoogwerker. Foto: Henk Derksen Foto:

Onderhoud Monument voor de
Wederopbouw

ZUTPHEN - Deze week is Corrie van de Vendel samen met haar partner bezig met een grote onderhoudsbeurt aan het Monument voor de Wederopbouw in Zutphen. Het monument wordt grondig gereinigd en geconserveerd. Dat betekent onder andere dat het brons in de was wordt gezet. Het onderhoud vindt plaats zodat het monument bij de herdenking van 75 jaar bevrijding in 2020 weer in uitstekende staat is.

Het Monument voor de Wederopbouw is uit 1961. Het staat op de hoek van de IJsselkade en de Molengracht, tegenover de IJsselbrug Het is gemaakt door Titus Leeser. Leeser heeft na de oorlog diverse monumenten gemaakt, onder andere het Oorlogsmonument in Zwolle.

Corrie van de Vendel noemt het een genot om aan dit kunstwerk te werken: "Als restaurateur krijg je de kans om als het ware mee te denken met de kunstenaar. Hier valt op dat het erg goed gemaakt is. Dat geldt niet alleen voor de bronzen beelden, maar ook de sokkel is heel bijzonder."


Zutphen zoekt inwoners die gezinnen met kinderen willen helpen

ZUTPHEN - De gemeente is op zoek naar inwoners die iets willen betekenen voor gezinnen in Zutphen waar het even wat minder makkelijk gaat thuis. Hun inzet heeft als doel dat er een adempauze en ruimte ontstaat voor het kind en de ouders waardoor zij kunnen werken aan het oplossen van hun problemen. Vaak hebben mensen familie, vrienden of kennissen in hun omgeving, maar voor wie dat niet heeft is er dan deze steunpilaar. Ook wil de gemeente voorkomen dat het in een gezin escaleert en een kind in het uiterste geval uit huis moeten worden geplaatst. Deze nieuwe koers komt voort uit een regionale pilot van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) waar Zutphen aan meedoet. Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang en in het najaar wordt gestart met de uitvoering.

De gemeente Zutphen zoekt minimaal 15 zogenaamde steunpilaren, 5 gast- of weekendgezinnen, pleeggezinnen en er is behoefte aan 3 gezinshuizen voor maximaal 12 tot 15 kinderen/jongeren. Een steunpilaar is een gezin, echtpaar of alleenstaande die bereid is om op vrijwillige basis een gezin te helpen waarin sprake is van overbelasting. De steunpilaar kan helpen en extra aandacht besteden aan een kind door bijvoorbeeld te helpen bij het huiswerk of door een middag naar de speeltuin te gaan. Bij een gast- of weekendgezin kan een kind af en toe ook overnachten. Naast de steunpilaren en gast- of weekendgezinnen zijn ook pleeggezinnen en gezinshuizen nodig. In Zutphen zijn op dit moment niet voldoende plekken beschikbaar in de vorm van gezinshuizen, terwijl we kinderen willen laten opgroeien in de eigen omgeving. Bij een pleeggezin verblijft een kind gedurende een langere periode. In gezinshuizen wordt naast een veilige basis ook professionele begeleiding aangeboden. De gemeente gaat met enkele zorgaanbieders in gesprek over het vestigen van gezinshuizen in Zutphen.

Begeleiding en screening
De gemeente Zutphen trekt een coördinator aan die het aanspreekpunt wordt voor zowel de gezinnen die hulp nodig hebben als de inwoners die op vrijwillige basis iets willen betekenen. Naast dat diegene een vraagbaak is voor de gezinnen en het zorgen voor de goede matches zorgt de coördinator ook voor de screening. Inwoners die iets willen betekenen moeten uiteraard ook in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag.

Afschalen residentiële zorg
Naast het bieden van zorg dichtbij wil de gemeente ook inzetten op het terugdringen en/ of verkorten van residentiële zorg. Residentiële zorg is kostbaar en heeft lang niet altijd het beoogd effect. Residentiële zorg kan soms nodig zijn maar moet niet langer duren dan noodzakelijk is. Daarbij wordt tussentijds steeds gekeken of een lichtere zorgvorm ingezet kan worden en het liefst in nabijheid van de sociale omgeving van het kind. De gemeente en zorgaanbieders gaan zich hier samen voor inspannen.

Interesse?
De voorbereidingen zijn in volle gang. Over anderhalf jaar moet er een goede basis staan van steunpilaren, gast- en weekendgezinnen, pleeggezinnen en gezinshuizen. Daarnaast wil de gemeente dan in beeld hebben hoe het te gaan borgen voor de toekomst. In het derde kwartaal van dit jaar volgt de oproep aan inwoners die willen helpen. Mochten inwoners nu al meer willen weten, dan kunnen zij contact opnemen met Jonne van Halm via 14 0575 en j.vanhalm@zutphen.nl. De pilot wordt bekostigd vanuit het regionaal transformatiefonds.

Het Monument voor de Wederopbouw wordt onderhouden. Foto: Henk Derksen
Corrie van de Vendel met haar partner aan het werk. Foto: Henk Derksen