Dagelijks Bestaan mag bouwen op Vitens-terrein

ZUTPHEN - Het Dagelijks Bestaan hoopt eind van het jaar de nieuwe locatie te betrekken op het voormalige Vitens-terrein aan de Weg naar Vierakker. Na drie jaar met de gemeente hard te hebben gewerkt aan de planvorming, gaf het college op 11 juni jl. groen licht voor de omgevingsvergunning om te bouwen in het Emerpark. Na de bouwvak zal gestart worden met de werkzaamheden en men verwacht december 2019 intrek te kunnen nemen.

Stichting Het Dagelijks Bestaan is in 2008 ontstaan als een kleinschalig initiatief om jongeren, die op de een of andere manier 'vastlopen' binnen de gevestigde instituties (onderwijs, gezin, bedrijf), weer een toekomstperspectief te bieden en de kennis en vaardigheden te laten ontwikkelen die daarbij horen. De begeleiding van deze kwetsbare jongeren vindt plaats door ongeveer 30 professionals en 30 vrijwilligers. In de woongemeenschap kunnen maximaal 12 jongeren een beschermde woonplek vinden. De dagopvang bestaat uit twee groepen van 15 jongeren. Op het terrein zullen 26 woningen en twee bedrijfsgebouwen gerealiseerd worden, waaronder het 'Groene Huis' waar het dagprogramma plaatsvindt en een grote kas gebouwd wordt. Het gaat om circulaire, verplaatsbare woningen die in de fabriek worden gemaakt. Er zijn woningen voor de vaste begeleiders die er langere tijd wonen en units voor jongeren en stagiaires. Het gaat in alle gevallen om zelfstandige woonruimte, zodat jongeren kunnen oefenen om op zichzelf te wonen en zich te redden in de maatschappij.

In de afgelopen maanden heeft de gemeente Zutphen het gehele terrein gesaneerd. Dat wil zeggen dat alles op en in het terrein is gesloopt. Met één uitzondering. Het voormalige Onthardingsgebouw is blijven staan en is casco voor het symbolische bedrag van 1 euro overgedragen aan Het Dagelijks Bestaan. Met subsidie van de provincie Gelderland in het kader van het programma 'Steengoed' wordt dit pand opgeknapt en geschikt gemaakt om alle werkplaatsen (kunst, koken, bouwen etc.) onderdak te bieden.